Ivanov: USA välispoliitika on Obama teisel ametiajal kompromissitum

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja kärbes
Barack Obama ja kärbes Foto: SCANPIX

Vene endine välisminister Igor Ivanov ütles, et USA välispoliitika on president Barack Obama teisel ametiajal ilmselt energilisem ja kompromissitum.

Ta lisas, et välisministriks nimetatud John Kerry ei ole Moskvale võõras.

Obama esitas Kerry välisministrikandidaadiks 2012. aasta 21. detsembril ning senat peaks Kerry kuu lõpuks ametisse kinnitama.

«Mis puutub ühistesse lähenemistesse, välispoliitilistesse ideoloogiatesse ja prioriteetidesse, ei näe me tõenäoliselt radikaalseid muudatusi,» leidis Ivanov.

«Iga USA presidendi teine ametiaeg erineb esimesest, seal hulgas ka välispoliitika vallas. Esimesel neljal valitsusaastal peab president pidevalt tagasivalimise peale mõtlema, mis tähendab manööverdamist, poliitiliste vastastega kompromisside tegemist ning avaliku arvamuse kuulda võtmist,» märkis ta.

Teisel ehk viimasel ametiajal ei ole president nii kammitsetud ning ta peab näitama, milleks ta suuteline on, ütles Ivanov.

«Ma arvan, et Barack Obama välispoliitika muutub aktiivsemaks, energilisemaks ja tõenäoliselt mitmes aspektis karmimaks. Kui ma viimati John Kerryga rääkisin, ütles ta, et praegu ei ole õige aeg suurteks avaldusteks, vaid konkreetseteks tegudeks,» nentis endine välisminister.

Ivanov juhtis tähelepanu tõigale, et Obama vahetas teiseks ametiajaks välja välisministri, kaitseministri ja Luure Keskagentuuri (CIA) juhi.

Ivanovi sõnul on kõik uued juhid kogenud poliitikud ning 2004. aastal demokraatide presidendikandidaadina George W. Bushile kaotanud John Kerryt austatakse nii Ühendriikides kui ka välismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles