Kommersant: Obama suvine Vene-visiit jääb ilmselt ära

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kunstnik Vassili Slonov viimistleb Krasnojarski muuseumis oma tööd, mis kujutab Vene presidenti Vladimir Putinit ja USA riigipead Barack Obamat.
Vene kunstnik Vassili Slonov viimistleb Krasnojarski muuseumis oma tööd, mis kujutab Vene presidenti Vladimir Putinit ja USA riigipead Barack Obamat. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama suveks planeeritud Moskva-visiit ei pruugi toimuda, kirjutab tänane Kommersant.

Kuna USA ja Venemaa pole jõudnud kokkuleppele tuumarelvade kärpimises, siis USA välisministeeriumi hinnangul pole sõit otstarbekas. Arvatakse, et president külastab sel aastal Venemaad üksnes septembris, mil Peterburis kohtuvad G-20 riigipead.

Washington ja Moskva allkirjastasid strateegilise tuumarelvastuse kärpimise leppe (START-3) 2010. aastal. Leping, mis jõustus 5. veebruaril 2011. aastal, nägi ette tuumalõhkepeade arvu vähendamist mõlemas riigis 30 protsendi võrra 1550-ni.

Obama peab tuumarelvastuse edasist kärpimist prioriteetseks USA-Vene suhetes, kirjutab Kommersant. Moskva aga ei kiirusta lepingu sõlmimisega seni, kuni kaks riiki ei jõua konsensusele raketitõrje küsimustes.

Oletuste järgi hakkavad tekkinud ummikust väljapääsu otsima Vene välisminister Sergei Lavrov ja USA asepresident Joe Biden, kes kohtuvad homme Münchenis.

Sama teema kerkib üles ka veebruaris, kui Moskvas kohtuvad president Putin ja Obama rahvusliku julgeoleku nõunik Thomas E. Donilon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles