Gruusia sõjaväebaasis puhkenud mäss sai läbi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia siseministeeriumi esindaja Šota Utiašvili pressikonverentsil relvastatud mässuplaani paljastamisest rääkimas.
Gruusia siseministeeriumi esindaja Šota Utiašvili pressikonverentsil relvastatud mässuplaani paljastamisest rääkimas. Foto: AFP / Scanpix

Gruusia siseministeerium teatas täna, et on tõkestanud endiste ohvitseride relvastatud ülestõusukatse, mida arvatavasti juhiti Venemaalt ja mis oli sihitud riigis algavate NATO manöövrite nurjamisele. Thbilisi teatel oli mäss koondunud pealinna lähedal asuvasse Muhrovani baasi ning on praeguseks lõppenud.


Civil.ge ja teised agentuurid vahendasid esmalt siseministeeriumi pressiesindaja Šota Utiašvili sõnu, et mäss oli «sihitud minimaalselt NATO sõjaliste manöövrite takistamisele ning maksimaalselt täieulatusliku sõjalise mässu organiseerimisele riigis».

«Siseministeerium uurib informatsiooni, et relvastatud ülestõusu valmistati ette mitmes relvaüksuses,» kinnitas sama pressiesindaja ennelõunasel pressikonverentsil ka AFP andmetel. Pressiesindaja sõnul olid mässuplaaniga seotud kõrged ametnikud.

Gruusia kaitseminister David Sihharulidze ütles seejärel telekanalile Rustavi 2 samuti, et sõjaväes on paljastatud vandenõu ning Muhrovani baasis on käimas mäss, mille sihiks on NATO sõjaliste manöövrite häirimine ja sõjaline riigipööre, vahendas Reuters.

Ebaselgeks jäi siiski see, kas mäss juba puhkes või suudeti seda ennetada, samuti pole teada, kui palju sõdureid selles osaleb. BBC Newsi uudises väideti viitega Gruusia ametnikele, et mässu üks eesmärke olevat atentaat president Mihheil Saakašvilile.

Saakašvili nimetas keskpäeval mässu baasis tõsiseks, kuid juba isoleeritud ohuks. Ta kutsus ka Venemaad üles hoiduma provokatsioonidest. Eelmistel päevadel on teatatud vägede koondumisest ka Gruusia separatistlikel aladel, mille üle Thbilisi juba varem protesteeris. 

Kolmveerand tundi hiljem teatas siseminister Vano Merabišvili telefonivestluses Reutersile kohapealt, et mäss Muhrovani tankibaasis on läbi ning väeosa komandör on arreteeritud. 

Interfaxi teatel saabus president ise mõne tanki ja soomuki saatel baasi, et juhtida kõnelusi mässulistega. Meedia esindajad lubati mõnesaja meetri kaugusele. 

Gruusia siseministeeriumi pressiesindaja sõnul olevat valitsus saanud vandenõust teada juba kahe kuu eest. Ministeeriumi valduses on ka video, milles üks mässu organisaatoreid kirjeldab, kuidas ülestõus peaks algama ja arenema - see avaldati ka meedias, kirjutas The Georgian Times.

Sihharulidze sõnul on baasi juhtkond ametist vabastatud ja sõdurid suletud kasarmutesse. Minister lisas hommikul televisioonis esinedes, et sõduritega peetakse läbirääkimisi, kuid mingeid nõudmisi viimastel polevat. Ta avaldas siis lootust, et pingeline olukord lõppeb kiiresti. 

Gruusia kaitseministri sõnul on baasis ka «mõned tsiviilisikud, kellel pole pataljoniga mingit tegemist». Mässajatega peetakse läbirääkimisi edasi ning neid juhib võimude poolt Gruusia maavägede juht Šmagi Telia.

Reutersi uudise kohaselt ütles Utiašvili pressikonverentsil, et vandenõulased «said raha Venemaalt» ning «näib, et mässu koordineeriti Venemaaga». ITAR-Tassis tõrjus aga üks Moskva julgeolekuametnik Thbilisi süüdistusi ning nimetas toimuvat «õudusunenäoks ja Šaakašvili režiimi agooniaks».

Muhrovani baasis teenib tankipataljon, mis teatas täna hommikul oma allumatusest. Vene agentuur Interfax väitis ka viitega Gruusia siseministeeriumi pressiesindajale, et mässukatsega seoses on vahistatud mõned kaitseministeeriumi kõrged ohvitserid. Reutersi andmetel on seni arreteeritud üks isik.

BBC News sai siseministeeriumi pressiesindajalt alguses samuti teada, et vahistatud on üks mässu juhte, endine eriüksuse komandör Gia Gvaladze, kuid teine mässu arvatav kaasjuht, endine erivägede ülem Koba Otanadze, olevat veel vabaduses.

Civil.ge kinnitas hiljem Sihharulidzele viidates samuti, et vahistatud on 1990. aastatel kaitseministeeriumi eriüksuse komandör olnud Gia Gvaladze. Interfaxi teate kohaselt on telekanali Imedi andmetel kahtlusalusena kinni peetud endine rahvuskaardi ülem Koba Kobaladze. 

Gruusia uudisteportaali andmetel on tee Muhrovani baasi suletud. Interfaxi teatel liikusid pealtnägijate sõnul pärast mässuteadet pealinnast paarikümne kilomeetri kaugusel asuva baasi suunas soomustehnika ja helikopterid. 

Reutersi korrespondendi sõnul oli maanteel mõnikümmend tanki ja soomustransportööri. Sõjaväebaasi lähedale ajakirjanikke politsei kohe ei lubanud.

Interfax teatas veel, et täna hommikul, tund aega enne siseministeeriumi teadet mässust, olevat Muhrovani tankipataljoni komandör Mamuka Gogrošvili teinud avalduse, mille sisust võinuks järeldada, et «sõjavägi ei sekku teravnevasse poliitilisse olukorda riigis».

«Me ei saa rahulikult vaadata riigi lagunemise protsessile, käimasolevale vastasseisule, kuid meie tankiüksuse poolt mingeid agressiivseid aktsioone ei tule. Me oleme kasarmutes ja ei kavatse siit kuhugi minna,» teatas ohvitser siis Interfaxi andmetel ajakirjanikele.

NATO keeldus hommikusi Gruusia mässuteateid Reutersile kommenteerimast. Vene Föderatsiooni alaline esindaja alliansi juures Dmitri Rogozin seevastu võttis sõna ning nimetas Thbilisi süüdistusi «hullumeelseteks», nagu vahendas Interfax.

Gruusias on viimastel nädalatel kasvanud poliitiline ebastabiilsus president Mihheil Saakašvili lahkumist nõudva opositsiooni meeleavalduste tõttu. Samal ajal valmistub riik võõrustama homme algavaid NATO terrorivastaseid manöövreid, millel osaleb pea paarkümmend alliansi liikmesmaad ja partnerriiki.

Venemaa on seda kõige kõrgemal tasemel nimetanud provokatsiooniks ja väga ohtlikuks ettevõtmiseks kõigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles