Itaalia poliitiline kriis süveneb

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia vasaktsentristide liider Pier Luigi Bersani
Itaalia vasaktsentristide liider Pier Luigi Bersani Foto: SCANPIX

Euroala raputav Itaalia poliitiline kriis on süvenemas, sest kaks parteijuhti välistasid kõige tõenäolisemad variandid valitsuse moodustamiseks ja kordusvalimiste ärahoidmiseks.

Populistliku Viie Tähe Liikumise juht Beppe Grillo lükkas jõuliselt tagasi valimised napilt võitnud vasaktsentristide liidri Pier Luigi Bersani koostööpakkumise, samas kui ühe Bersani valimisliitu kuuluva partei juht Nichi Vendola välistas koalitsiooni Silvio Berlusconi paremtsentristidega, vahendas Reuters.

Neid kaht varianti peetakse praegu ainsateks viisideks, kuidas Itaalias saaks pärast esmaspäeval lõppenud parlamendivalimisi moodustada uut valitsust. Valimised kujunesid tohutuks protestiks traditsiooniliste poliitikute ja kokkuhoiumeetmete vastu, tekitades ummikseisu, kuna vasaktsentristidel ei ole parlamendis tõhusaks valitsemiseks piisavat enamust.

Euroopas on endise koomiku Grillo hämmastavalt võimsale esiletõusule – tema erakond sai 25 protsenti häältest – ning Berlusconi üllatavalt tugevale tulemusele reageeritud hämmeldusega. Itaalia president Giorgio Napolitano oli sunnitud eile ära jätma õhtusöögi Saksa opositsiooni kantslerikandidaadi Peer Steinbrückiga, kes nimetas Grillot ja Berlusconit klounideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles