Ametnikud: USA droonirünnakus hukkus Pakistani Talibani asejuht

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile tehtud pilt Talibani Pakistani liidrist Waliur Rehmanist Associated Pressile intervjuud andmas.
Eile tehtud pilt Talibani Pakistani liidrist Waliur Rehmanist Associated Pressile intervjuud andmas. Foto: AP / Scanpix

Pakistani Talibani tähtsuselt teine mees hukkus kolmapäeval riigi loodeosas toimunud USA droonirünnakus, kinnitasid julgeolekuametnikud.

Tehreek-e-Taliban Pakistani (TTP) asejuht Waliur Rehman, kelle tabamise eest oli USA valitsus pannud välja viie miljoni USA dollari suuruse preemia, sai surma Põhja-Waziristani hõimualal, ütlesid ametnikud AFP-le.

Põhja-Waziristan on Talibani ja Al-Qaeda mässuliste kants.

USA mehitamata lennuk tulistas varahommikul ühe maja pihta kaks raketti, peale Rehmani sai surma veel viis islamisti, rääkisid allikad.

Ühendriigid süüdistas Rehmani rünnakute korraldamises Afganistanis paiknevate USA ja NATO vägede vastu. Teda otsiti taga ka seoses 2009. aasta enesetapurünnakuga USA sõjaväebaasile Afganistanis, milles sai surma seitse USA Luure Keskagentuuri (CIA) töötajat.

Rehman oli Pakistani Talibani tähtsuselt teine mees selle juhi Hakimullah Mehsudi järel ja juhtis seda Pakistani keskvalitsusega sõdivat rühmitust Lõuna-Waziristani piirkonnas.

Rehmani peeti mõõdukamaks kui Mehsudi, enne mässulistega liitumist õpetas ta Lõuna-Waziristanis oma ususeminaris.

Islamabad rõhutas alles möödunud reedel järjekordselt, et peab USA droonirünnakuid oma territooriumil ebaseaduslikeks.

USA president Barack Obama pidas möödunud nädalal kõne, milles õigustas droonilööke kui olulist osa Ühendriikide terrorivastasest võitlusest, kuid teatas, et kavatseb neid vähendada ja kasutada vaid otsese rünnakuohu korral, kui võimalike terroristide tabamine ei ole teostatav ning kui on peaaegu kindel, et droonirünnakus ei saa surma tsiviilisikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles