USA ja Hiina räägivad Singapuris küberjulgeolekust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Chuck Hagel peab kõnet West Pointi sõjaväeakadeemia lõputseremoonial. Hagel sõitis Singapuri arutama küberjulgeoleku küsimusi.
USA kaitseminister Chuck Hagel peab kõnet West Pointi sõjaväeakadeemia lõputseremoonial. Hagel sõitis Singapuri arutama küberjulgeoleku küsimusi. Foto: Reuters / Scanpix


Ühendriigid peavad koostöös Hiina ja teiste riikidega välja töötama mängureeglid küberohtude leevendamiseks, rääkis eile Singapuri sõitnud USA kaitseminister Chuck Hagel.


«Ühendriigid teavad, kust suurem osa hiljutistest küberrünnakutest pärinevad,» lausus Hagel lennukis ajakirjanikele, suundudes Singapuris toimuvale iga-aastasele julgeolekukonverentsile Shangri-La Dialoog.

«Raske on tõestada, et nende rünnakute korraldamist juhib konkreetne vaenlane, kuid me saame aru, kust nad tulevad ja me peame selle ausalt välja ütlema,» nentis kaitseminister.

Kaitseministri sõnavõtt järgnes Pentagoni raportile, milles leiti, et Hiina häkkerid on pääsenud ligi Ühendriikide keerulise relvaprogrammi relvajoonistele. See asjaolu võib potentsiaalselt ohtu seada USA sõjaväe tehnoloogilise üleoleku.

Ekspertide hinnangul sisaldasid süsteemid, millesse hiinlased sisse häkkisid, muu hulgas ka paarikümne USA raketikaitse, ründelennukite ja sõjalaevade seisukohast ülioluliste relvasüsteemide kavandeid.

Raportis nähtus, et häkkimine on osa Hiina ulatuslikust tööstusspionaaži kampaaniast USA kaitsetööstusettevõtete ning valitsusasutuste vastu.

Küberjulgeolek tuleb järgmisel nädalal esmakordselt kõne alla ka NATO kaitseministrite kohtumisel.

Hageli sõnul peavad Ühendriigid leidma Hiina ja teiste riikidega mooduse kübervaldkondas mingil kujul mängureeglite, rahvusvaheliste käitumisjuhiste paikapanemiseks. Pentagoni juht ütles, et Washington kavatseb Pekingit küberohtude küsimuses survestada nii avalikku kui ka mitteametlikku diplomaatiat kasutades.

«Olen seisukohal, et teiste riikidega suheldes on alati kasulik rakendada võimalikult paljusid meetmeid ja valikuvariante,» lisas ta. «Minu kogemus ei kinnita, et üksnes avalik hõlmamine tooks kasu. Samas on oluline teistele riikidele oma positsioonid selgelt välja öelda.»

Hagel jääb Singapuri esmaspäevani, kavatsedes pidada oma mitmete Aasia kolleegidega kahepoolseid kõnelusi. Kaitseminister viitas ka Hiina ja USA relvajõudude vahel arenevale koostöösuhtele.

Ühendriikide kõrgeim sõjaväelane, Staabiülemate Ühendkomitee esimees kindral Martin Dempsey külastas Pekingit aprillis. Hagel on esitanud oma Hiina kolleegile Chang Wanquanile kutse külastada augustis Washingtoni.

USA president Barack Obama kohtub järgmisel nädalal Californias Hiina presidendi Xi Jinpingiga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles