Puškov: Snowdeni väljaandmine oleks moraalselt lubamatu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvik Šeremetjevo lennujaamas
Kohvik Šeremetjevo lennujaamas Foto: SCANPIX

Vene riigiduuma väliskomisjoni esimehe Aleksei Puškovi hinnangul on arvatavalt Moskva Šeremetjevo lennujaamas redutava endise USA luuretöötaja Edward Snowdeni väljaandmine Ühendriikidele moraalselt lubamatu.

"See, kuidas Snowden saab olla Venemaale kasulik, on [kirjanik Fjodor Dostojevski tegelase] Smerdjakovi vaimus küsimus. Asi ei ole kasulikkuses, vaid põhimõttes. Poliitilise pagulase väljasaatmine on moraalselt lubamatu," ütles Puškov pühapäeval Twitteri suhtlusvõrgustikus.

Varem nimetas Puškov Snowdenit dissidendiks.

"Assange, Manning ja Snowden ei onud spioonid ja avaldasid salajast informatsiooni oma veendumuste, mitte raha pärast. Nad on uued dissidendid, süsteemi vastu võitlejad," kirjutas Puškov kolmapäeval Twitteris.

Saladokumente avaldanud veebilehe Wikileaksi asutaja Julian Assange on end üle aasta varjanud Ecuadori Londoni saatkonnas. Reamees Bradley Manning vahistati 2010. aasta mais kahtlusega, et ta edastas Wikileaksile skandaalse videolõigu 2007. aastal Bagdadi lähedal toimunud USA kopterirünnakust Reutersi ajakirjanikele.

Snowden lekitas ajakirjandusele, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele. Mais pages ta USA-st Hongkongi, ent möödunud pühapäeval lendas sealt Moskvasse ja viibib arvatavalt sealse Šeremetjevo lennujaama transiiditsoonis.

USA nõuab Snowdeni väljaandmist, kuid Moskva ütleb, et kuna ta ei ole Vene piiri ületanud, ei viibi ta Venemaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles