Leht: USA korraldas 2011. aastal 231 küberrünnakut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA luureasutused korraldasid 2011. aastal küberruumis 231 rünnakut, mis olid suunatud peamiselt Iraani, Venemaa, Hiina ja Põhja-Korea vastu, teatas päevaleht Washington Post laupäeval.

Posti informatsioon tugineb Ühendriikide luuresaladused avalikustanud riikliku julgeolekuameti (NSA) endise luureanalüütiku Edward Snowdeni käest saadud dokumendile, mis käsitleb Washingtoni salajast eelarvet luureoperatsioonide rahastamiseks.

Tunamullu küberruumis läbi viidud 231 ründeoperatsioonist 75 protsenti olid suunatud prioriteetsete sihtmärkide vastu, kelle seas on Iraan, Venemaa, Hiina ja Põhja-Korea. Tegevusvaldkonniti langes peatähelepanu tuumarelvade leviku tõkestamisele.

Lisaks kirjutas leht 652 miljonit dollarit maksvast projektist koodnimetusega GENIE, mille käigus häkkisid USA spetsialistid välismaal asuvatesse arvutitesse, et allutada need salaja Ühendriikide kontrollile. Tegevus hõlmas arvutitesse, ruuteritesse ja tulemüüridesse salajase tarkvara istutamist, aasta lõpuks peaks GENIE kontrolli all olema 85 000 pahavara meenutavat plug-ini arvutites üle maailma, kirjutas leht.

Posti teatel on 2008. aasta võrdlusarv 21 200.

«Snowdeni käest saadud dokumentidest ja usutlustest USA ametnikega on selgunud, et Ühendriikide kübertegevus on olnud eeldatavast tunduvalt laiem ja agressiivsem,» teatas Post.

Lehe andmeil kasutavad USA luureasutused üle maailma rutiinselt pahavara, mis ei erine oluliselt küberohust, mida Ühendriikide ametnikud omistavad Hiinale.

Leht tsiteeris NSA kõneisikut, kelle sõnul tegeleb kaitseministeerium arvutivõrgu «ärakasutamisega», kuid erinevalt Hiinast ei tegele Pentagon majandusspionaažiga ei küberruumis ega reaalses maailmas.

Snowden lekitas ajakirjandusele infot NSA salajase andmekogumisprogrammi PRISM ja muu luuretegevuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles