USA eitas kokkulepet Iisraeli asunduste osas

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustegevus Läänekalda juudiasundustes.
Ehitustegevus Läänekalda juudiasundustes. Foto: AP / Scanpix

Ühendriigid lükkasid täna tagasi «ebatäpse» informatsiooni, nagu oleks USA ja Iisrael jõudnud kokkulepele, mis võimaldaks juudiriigil okupeeritud Läänekalda asundustesse ehitada veel 2500 korterit.


«Iisraeli meedias ilmunud teade ei vasta tõele,» ütles välisministeeriumi esindaja Ian Kelly, kommenteerides Iisraeli väljaandes Maariv ilmunud informatsiooni, mille kohaselt jõudsid Iisraeli kaitseminister Ehud Barak ja USA Lähis-Ida eriesindaja George Mitchell esmaspäeval toimunud kohtumisel kokkuleppeni, mis lubaks Iisarelil jätkata ehitustööd umbes 700 hoone kallal, mille ehitamist on juba alustatud, vahendas AFP.

USA on Iisraelilt nõudnud juudiasunduste ehitamise täielikku peatamist Ida-Jeruusalemma ja Jordani jõe läänekalda okupatsioonitsoonides, et sillutada teed Iisaeli ja Palestiina rahukõneluste jätkumisele.

1967. aasta konflikti käigus okupeerisid Iisraeli väeüksused Palestiina territooriumi, sealhulgas Ida-Jeruusalemma, Golani kõrgendiku ja Jordani jõe läänekalda. Läänekallas ja Gaza moodustavad seejuures ajalooliselt ühtse poliitilise, geograafilise ning majandusliku üksuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles