Valge Maja: Clinton ei edastanud Kimile sõnumit Obamalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Clinton (paremal) ja Kim Jong-il Pyongyangis.
Bill Clinton (paremal) ja Kim Jong-il Pyongyangis. Foto: AP / Scanpix

Valge Maja eitas Põhja-Korea ametliku meedia väidet, nagu oleks USA ekspresident Bill Clinton täna Pyongyangis riigi liidri Kim Jong-iliga kohtudes andnud talle edasi suulise sõnumi Ühendriikide praeguselt presidendilt Barack Obamalt.


«See ei vasta tõele,» ütles Valge Maja pressiesindaja Robert Gibbs vastuseks ajakirjanike küsimusele, kas Clinton tõesti saabus Pyongyangi üllatusvisiidile, kaasas läkitus Obamalt.

Clinton sõitis stalinistlikku riiki eesmärgiga pidada läbirääkimisi kahe ameerika naisajakirjaniku vabastamiseks.

Kim andis Clintonile riiklikus külalismajas õhtusöögi ja sai ekspresidendi vahendusel sõnumi Obamalt, edastasid Pyongyangi raadio ja riiklik ringhääling.

Liidrid vahetasid arvamusi paljudel erinevatel teemadel, teatas Põhja-Korea meediat jälgiv Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap.

Valge Maja on rõhutanud, et Clintoni missioon on puhtalt eraviisiline ja tema sihiks on saavutada 12 aastaks sunnitööle mõistetud ajakirjanike vabastamine.

Bolton: Obama premeerib Põhja-Koread

USA endine suursaadik ÜROs John Boltoni sõnul premeerib Obama administratsioon Clintoni visiidiga Põhja-Koread viimaste kuude halva käitumise eest.

George W. Bushi ajal Ühendriike maailmaorganisatsioonis esindanud Bolton ütles AFP-le, et Clinton kahjustab oma visiidiga mitmeid välisministrist abikaasa Hillary Clintoni avalikke seisukohti.

«See on ohtlikult sarnane terroristidega läbirääkimisele,» ütles ta. «Arvan, et see on väga halb signaal, sest me talitame täpselt nii, nagu me terroristide või paariariikide puhul alati vältida üritame - julgustame nende halba käitumist.»

Bolton irvitas ka Valge Maja väite üle, et Clintoni visiit on eraviisiline. «Tegemist on ekspresidendiga, kes on abielus välisministriga. Siin pole midagi eraviisilist,» märkis Bolton.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles