Rogozin: Venemaa annab peatselt vastuse USA uuele raketikilbile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene suursaadik NATO juures Dmitri Rogozin
Vene suursaadik NATO juures Dmitri Rogozin Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa teatab peatselt oma vastusest USA raketikilbikava muutumisele, ütles täna Moskva alaline esindaja alliansi juures Dmitri Rogozin.


«Mis puutub mingeid otsuseid, mis võidakse langetada, siis arvan, et need tulevad varsti, tõenäoliselt on tegemist poliitilis-diplomaatiliste sammudega,» ütles Rogozin Moskvas ajakirjanikele.

Tema sõnul langetatakse mainitud otsused USA presidendi algatuse analüüsi tulemusel.

Rogozini sõnul soovib Venemaa saada garantiisid, et uus mobiilne raketikilp ei ole suunatud tema vastu.

«Kui see süsteem omandab mobiilsuse, siis kus on garantiid, et see mobiilne asjandus - laev, katamaraan, ristleja või lahingulaev raketitõrjesüsteemi, püüderakettidega pardal -, et see süsteem ei uju meie juurde, meie põhjamaistesse meredesse,» ütles Rogozin.

Moskva esindaja kinnitusel on Venemaal kartusi, et USA uue süsteemi elemendid võivad sattuda Jäämerre või Läänemerre.

«Kui meie kolleegid Washingtonist räägivad, et nad moderniseerivad oma süsteemi eranditult selleks, et tabada väikese ja keskmise lennukaugusega sihtmärke, siis meie vajame garantiisid, et nende vasturakettide parameetrid piirduvad tõepoolest väikese ja keskmise lennukaugusega rakettidega ning et need ei kipu kallale neile trajektooridele, mis on maal või merel baseeruvatel tõsistel rasketel ballistilistel rakettidel,» selgitas ta.

Rogozin ei osanud öelda, milliseid garantiisid võib Venemaa endale nõuda.

«See on Venemaa kõrgeima poliitilise juhtkonna otsus. See langetatakse, kui meie sõjalised teadlased valmistavad ette detailse ekspertiisi,» viitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles