Curiosity leidis Marsi pinnasest vett

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Curiosity värviline autoportree Marsi pinnal.
Curiosity värviline autoportree Marsi pinnal. Foto: SCANPIX

Esimene NASA kosmosekulguri Curiosity analüüsitud Marsi pinnaseproov sisaldas kaks protsenti vett, andes lootust, et tulevikus Punast planeeti uurivad inimesed saavad kasutada kohalikke veevarusid.

«Me nägime Marsi väga kuiva kõrbena ja kuigi Maa pinnases leidub rohkem vett [...] oli see märkimisväärne,» kommenteeris avastust ajakirjas Science ilmunud uurimuse peaautor Laurie Leshin.

Tema sõnul võib 0,03 kuupmeetrist Marsi pinnast saada 0,47 liitrit vett ning tõenäoliselt ei esinda võetud pinnaseproov mingit anomaalset paika planeedi pinnal, vaid vesi ongi seal tegelikult kergesti leitav.

Varasemad Marsi pinda uurinud seadmed on tuvastanud, et kunagi on seal ilmselt vett leidunud, aga kas see oli jää või pinnase alustes reservuaarides peituv vesi, polnud selge. Igal juhul arvati, et vette leidus seal miljardeid aastaid tagasi.

Curiosity laskus Marsi pinnale 2012. aastal ning kulgur on varustatud senistest seadmetest palju täpsema ja tundlikuma mõõtmisaparatuuriga.

Ühendriigid loodavad 2030. aastal Marsile saata ka esimese inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles