Iraan viis läbi eduka raketikatsetuse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telekaader Kavoshgar 3 kanderaketi katsetusest.
Telekaader Kavoshgar 3 kanderaketi katsetusest. Foto: SCANPIX

Iraani ametlik meedia teatas täna, et islamivabariik katsetas edukalt kanderaketti Kavoshgar-3, mis meedia teatel viis kosmosesse kapsli roti, kilkonnade ja ussikestega.


Iraani uudisteagentuuri ISNA teatel naasis kapsel koos elusloomadega ka turvaliselt Maale. Lääneriikide hinnangul võib Iraan kanderakettide varjus töötada välja aga ballistilisi rakette, mis on võimelised kandma ka tuumalõhkepäid, vahendas AFP.

Kanderaketi katsetus teeb veelgi ärevamaks Iisraeli ja lääneriigid, mis süüdistavad islamivabariiki tuumarelva väljatöötamises. Iraani teatel on nende tuumaalase tegevuse eesmärk aga toota elektrienergiat.

Mullu lennutas Iraan orbiidile esimese kodumaise tehiskaaslase, mis saadeti kosmosesse kanderaketiga Safir-2. Iraani võimud on eitanud süüdistusi, nagu oleks nende kosmoseprogramm sõjalise suunitlusega, samas on Iraan korduvalt ähvardanud, et suunab oma raketid Iisraelile ja Ühendriikide tugibaasidele Lähis-Idas, kui Iisrael või USA peaks ründama riigi tuumaprogrammi.

Iraani kosmoseprogrammi eesmärk on kümne aasta jooksul saata USA, Venemaa ja Hiina järel kosmosesse ka mehitatud kosmoselaev. Selle saavutamiseks teeb islamivabariik tihedat koostööd araabia maade, Venemaa ja teiste Aasia riikidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles