Yellowstone`is on kahe nädalaga toimunud üle 1000 maavärina

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yellowstone`i rahvuspark USAs Wyomingi osariigis. Paari nädalaga on seal toimunud 1800 minimaavärinat
Yellowstone`i rahvuspark USAs Wyomingi osariigis. Paari nädalaga on seal toimunud 1800 minimaavärinat Foto: TopFoto/SCANPIX

USAs Wyomingi osariigis asuvas Yellowstone´i rahvuspargis väriseb jälle maa.

Alates jaanuari keskpaigast on seal toimunud 1800 minimaavärinat ning need jätkuvad, kirjutab AP.

Maavärinate sari algas 17. jaanuaril, senine rekord on 100 maavärinat päevas. Enamik maavärinatest on siiski nii nõrgad, et neid suudetakse registreerida vaid eriseadmete abil. Osa maavärinatest on aga nii tugevad, et neid tundsid nii loomad kui ka inimesed.

Uurijate sõnul on see lihtsalt kokkusattumus, et samasugune maavärinatelaine tabas Yellowstone´i aasta tagasi samal ajal.  Uues maavärinasarjas on värinaid märgatavalt enam kui aastataguses juhtumis. Teisalt aga on selles maavärinasarjas vabaneva energia hulk möödunud aasta omast väiksem.

Suurim Yellowstone`is toimunud maavärinate sari leidis aset 1985. aastal. Siis raputas rahvuspargi piirkonda kolme kuu jooksul 3000 väikest maavärinat.

Yellowstone`i maavärinaid jälgitakse pidevalt, sest see piirkond asub niinimetatud supervulkaanil. Yellowstone`i vulkaani purse tekitaks globaalse keskkonnakatastroofi.

Uurijate kinnitusel ei viita mitte mingi asi sellele, et maavärinate sari eelneks vulkaanipurskele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles