Venemaa kehtestab esmaspäeval Leedu piimatoodete impordile piirangud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaa kehtestab esmaspäeval Leedu piimatoodetele ametlikult impordipiirangud, ütles täna Vene tarbijakaitseameti Rospotrebnadzor juht ja riigi peasanitaararst Gennadi Onistšenko.

Onistšenko ütles Interfaxile, et Venemaa hakkab suure tõenäosusega piirama teatud Leedu piimatoodete importi Vene turule alates 7. oktoobrist.

Vene võimud hoiatasid kolmapäeval Vilniust, et võivad Leedu piimatoodete sissevedu piirata, sest testide kohaselt ei vasta need Vene sanitaarstandarditele. Oništšenko ütles kolmapäeval Interfaxile:  «Leedu toiduainete kontrollimine on andnud ebarahuldavaid tulemusi. Seetõttu saatsime täna (kolmapäeval] tolliteenistusele kirja, kus osutame, et paljud Leedu toidukaubad on suure sanitaar- ja epidemioloogilise riskiga.»

Oništšenko selgitas, et Leedu on piimatoodete eksporti Venemaale viimastel aastatel jõudsalt kasvatanud, samal ajal on veiste arv Leedus pidevalt kahanenud, mistõttu Leedu oli sunnitud teistest riikidest kuivpiima sisse ostma.

«Palume tolliteenistusel kontrolli teostamisel pöörata erilist tähelepanu säilitamis- ja transportimistingimustele, säilitustähtaegadele, markeeringule,» lisas Vene ametnik.

Teisipäeval lõpetas Venemaa Leedu veokite süvendanud kontrollimise tollipunktides. Venemaa karmistas septembri alguses Leedus registreeritud sõidukite kontrolli ning laiendas seda paar nädalat hiljem Leedu veoautodele.

Leedu president Dalia Grybauskaitė ja välisminister Linas Linkevičius on väitnud, et Moskva sammude taga võib näha laiemat strateegiat avaldada survet Euroopa Liidu (EL) idapartnerlusega seotud riikidele.

Leedu täidab praegu EL-i eesistuja kohuseid ning on võtnud idapartnerluse üheks oma prioriteediks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles