USA võib jätta India terrorijuurdluses häbisse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mumbai terrorirünnakute üks sihtmärke oli ka linnas asuv ajalooline Taj Mahali hotell.
Mumbai terrorirünnakute üks sihtmärke oli ka linnas asuv ajalooline Taj Mahali hotell. Foto: AFP/SCANPIX

Ühendriigid pole veel otsustanud, kas anda India uurijatele luba tutvuda USAs käimasoleva terrorijuurdluse materjalidega.


Chicago kohtu ette astunud Pakistani päritolu USA kodanik David Coleman Headley võttis eelmisel nädalal omaks, et aitas 2008. aastal terroristidel Mumbai rünnaku sihtmärke valida. Rünnakus hukkus 166 inimest, nende seas kuus ameeriklast, vahendas AFP.

India on nõudnud USA-lt Headley väljaandmist alates oktoobrist, mil mees Chicagos kinni peeti. Koostööst keeldumine võib anda hoobi kahe suurriigi vahelistele suhetele, sest India valitsus kuulutas nädalavahetusel, et on USA võimudega kokkuleppele jõudnud.

Indias resideeruva USA suursaadiku Timothy J. Roemeri sõnul on Ühendriigid võtnud kohustuse jagada informatsiooni, mis puudutab terrorismivastast võitlust ning taganud Indiale juurdepääsu olulisele informatsioonile. Samas lisas diplomaat, et USA pole teinud otsust, kas tagada Indiale otsene juurdepääs Headleyt puudutavate andmete kohta.

1998. aastal heroiini smugeldamise eest süüdi mõistetud Headley tunnistas end möödunud nädalal 12 Mumbai terrorirünnakutega seotud süüasjas süüdi ja nõustus tegema koostööd USA uurijatega. Sel moel õnnestub tal vältida surmanuhtlust ja väljasaatmist Indiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles