USA: Iraan võib saada tuumapommi kuue aasta jooksul

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad (esiplaanil) uraanirikastamistehases.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad (esiplaanil) uraanirikastamistehases. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide armeeallikate hinnangul võib vastuolulist tuumaprogrammi arendaval Iraanil kuluda tuumarelva valmistamiseks kuus aastat.


Ameerika Ühendriikide kaitseministeeriumi koosseisu kuuluva Kaitseluureagentuuri esindava kindralleitnant Ronald Burgessi sõnul toodetakse islamivabariigi Natanzi tuumaobjektis madalrikastatud uraani, mida pole siiski kasutatud rikastatud uraani tootmiseks, mis on vajalik tuumapommi valmistamiseks, kirjutas BBC.

Kindral James Cartwright ütles aga USA senati relvajõudude komitee ees kõneledes, et kui Teheran tahaks toota 90 protsendi sisaldusega uraani, mis on vajalik tuumapommide valmistamiseks, siis on see aeganõudev ja keerukas protseduur. «Kogemus näitab, et see võtab kolm kuni viis aastat,» kinnitas Cartwright.

Kindralite hinnangul suudab Teheran aasta jooksul toota piisavalt palju rikastatud uraani, et valmistada vähemalt üks tuumapomm.

Eile teatas Iraani aatomienergiaorganisatsiooni (AEOI) juht Ali Akbar Salehti, et islamivabariigi Natanzi tuumajaamas valmis viis kilo 20-protsendilise rikastusastmega uraani ning riigi president Mahmoud Ahmadinejad on andnud mõista, et jaamas võib toota kuni 80-protsendilist uraani.

Lääneriikide teatel pole Iraan loobunud oma tuumaprogrammi laiendamisest ja uraani rikastamisest. Islamivabariigi kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine, mis on kõigi riikide õigus, kuid lääneriigid eesotsas USA ja Iisraeliga kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva.

Seni pole ÜRO julgeolekunõukogu Iraanile karmimate sanktsioonide kehtestamises veel kokkuleppele jõudnud. Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa Föderatsiooni, Hiina Rahvavabariigi ja Ameerika Ühendriikide ametnikud on pidanud kuid kõnelusi, et arutada uute ÜRO sanktsioonide kehtestamist Iraanile, kuid pooled pole uues resolutsioonis eelkõige Hiina vastuseisule kokkuleppele jõudnud. Pekingi hinnangul on võimalik tüli lahendada diplomaatilistel läbirääkimistel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles