Klõtško: ümber on vaja korraldada kogu Ukraina võimusüsteem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on meeleavaldused Ukrainas Kiievis.
Pildil on meeleavaldused Ukrainas Kiievis. Foto: Liis Treimann

Ukraina opositsioonierakonna UDAR juht Vitali Klõtško ütles esmaspäeval, et kujunenud poliitilisest kriisist väljumiseks on vaja ümber korraldada kogu Ukraina võimusüsteem.

«Oleme veendunud, et vajalik on riigi täielik «taaskäivitamine», vastasel juhul leitakse süüdiolevad isikud ja ülejäänud ütleksid, et nemad ei ole milleski süüdi. Ukrainas on vahetunud valitsused ja ministrid, kuid olukord püsib muutumatuna. Me peame muutma süsteemi. Me ei saa vähemaga leppida,» sõnas Klõtsko ajakirjanikele.

UDARi esimees lubas, et opositsioon esitab teisipäeval ülemraadale avalduse valitsuse umbusaldamiseks.

Opositsioonierakonna Batkivštšina parlamendifraktsiooni juhi Arseni Jatsenjuki sõnul tuleb enne uue valitsuse moodustamist läbi viia ennetähtaegsed presidendivalimised.

Kiievis kestavad igapäevased valitsusvastased meeleavaldused alates sellest, kui president Viktor Janukovõtš otsustas 21. novembril loobuda assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe sõlmimisest ELiga suhete edendamise kasuks Venemaaga.

Pinged lahvatasid laupäeva varahommikul, kui miilitsa eriüksus ajas Kiievis jõuga laiali opositsiooni meeleavalduse.

Meeleavaldajad on lisaks assotsiatsioonileppe allkirjastamisele nõudnud valitsuse tagasiastumist.

Pühapäevastel protestimarssidel osales rohkem kui 100 000 inimest. Mitmel pool pealinnas puhkesid meeleavaldajate ja julgeolekujõudude vahel kähmlused ning protestijad hõivasid Kiievi linnapea residentsi ja muutsid selle «ühinenud opositsiooni ajutiseks peakorteriks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles