Valitsuse tagandamine kukkus Ukrainas läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad kandsid ülemraada hooone juures tohutult suurt Ukraina lippu.
Meeleavaldajad kandsid ülemraada hooone juures tohutult suurt Ukraina lippu. Foto: SCANPIX

Valitsuse tagandamine kukkus Ukraina ülemraadas läbi, teatab UNIAN.

Kokku oli ennast registreerinud 338 rahvasaadikut, neist 186 toetas umbusaldushääletuse korraldamist.

Regioonide Parteist toetas Mõkola Azarovi juhitava valitsuse lahkumist üks saadik, Julia Tõmošenko partei Batkivštšõna 90 saadikut, UDARist 42, Svobodast (Vabadus) 36 ja lisaks 17 fraktsioonidesse mittekuuluvat rahvasaadikut.

Selleks, et hääletus oleks läbi läinud, oleks läinud vaja vähemalt 226 poolthäält.

Kiievis viibivate Postimehe ajakirjanike sõnul oli ülemraada hoone ees viibivad inimesed otsuse tõttu pettunud, kuid jäid rahulikuks. Tuhanded eurointegratsiooni toetajad ei hakanud kohe laiali minema, vaid jäid ootama opositsioonierakondade saadikute hoonest väljumist.

Pärast seda, kui tänavale tuli opositsioonierakonna Batkivštšõna (Isamaa) parlamendifraktsiooni juht Arseni Jatsenjuk, kes hakkas rahvas Maidani poole suunama, tühjenes ülemraada esine kümnekonna minutiga.

Ukraina ministrid käisid eesotsas peaministri Mõkola Azaroviga ülemraada istungitesaalis. Nende sisenemisel karjusid opositsiooni saadikud «Häbi!».

Võimuerakonna Regioonide Partei liikmed tervitasid valitsust aga aplausiga. Valitsusjuht Azarov palus valitsuse ja presidendi nimel vabandust korrakaitsejõudude õigustamatu tegutsemise pärast 30. novembril Euromaidanil.

Täna oli ülemraada päevakorras punkt umbusalduse esitamisest valitsusele. Julia Tõmošenko partei Batkivštšõna fraktsiooni juht Arseni Jatsenjuk oli varem öelnud, et valitsuse liikmete
puudumise tõttu oleks selle küsimuse arutamine ning hääletamine ebaseaduslik.

Valitsuse liikmete ülemraadasse kutsumise poolt hääletas 368 rahvasaadikut ja seetõttu tehti kella 12ni vaheaeg.

Ukraina ülemraada on 450-kohaline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles