Kerry: Iisraeli julgeolek on kõige tähtsam

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry (vasakul) koos Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.
USA välisminister John Kerry (vasakul) koos Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry kinnitas täna, et Iisraeli julgeolek on Washingtoni jaoks esikohal nii tuumakõnelustes Iraaniga kui rahukõnelustes palestiinlastega.

Kerry kohtus Jeruusalemmas Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga, et arutada Iraani tuumaprogrammi ja Lähis-Ida rahuprotsessi, tegemist oli ministrite esimese kohtumisega pärast Tehereani ja suurriikide tuumalepet.

Kolmapäeva hilisõhtul Iisraeli jõudnud välisministri visiidi eesmärgiks on muu hulgas anda uus tõuge Iisraeli ja palestiinlaste otsekõnelustele, mis tänu Kerry jõupingutustele juulis taaskäivitati, kuid ei ole seni mingite tulemusteni jõudnud.

"USA teeb kõik, mis tema võimuses, et kindlustada Iraani tuumaprogrammi relvasuutlikkuse lõpetamine," ütles ta. "Ma ei suuda piisavalt rõhutada, et Iisraeli julgeolek on läbirääkimistes (Iraaniga) meie jaoks kõige tähtsam."

Kerry kinnitas, et kõnelustel Netanyahuga veedeti märkimisväärne aeg palestiinlastega peetavaid rahukõnelusi arutades.

Kohtumise tähtsaimaks päevakorrapunktiks olid Iisraeli julgeolekuvajadused Palestiinaga rahuleppe sõlmimise korral. Kavandatavatest sammudest andis Netanyahule ülevaate Ühendriikide erisaadik julgeolekuküsimustes John Allen.

Netanyahu rõhutas, et sõlmitav rahulepe peab tagama Iisrselile võimaluse kaitsta end ise, oma jõududega.

Kerry kinnitas vastuseks, et Iisraeli julgeolek on USA südameasi ja Ühendriigid nõuavad palestiinlastelt Iisraeli kui end kaitsta suutva riigi tunnustamist.

Jeruusalemmast sõitis Kerry edasi Läänekaldale Ram Allah' linna, kus ta kohtub Palestiina presidendi Mahmoud Abbasiga. Kõnelused keskenduvad julgeolekule, kuid tähtsal kohal on ka Iisraeli asundustegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles