Kerry teatas mõningatest edusammudest Lähis-Ida rahukõnelustel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry
John Kerry Foto: SCANPIX

USA välisministri John Kerry sõnul on nii Iisraeli ja Palestiina esindajad täis otsustavust ületada erimeelsused, et saavutada kauaoodatud eesmärk rahuleppe näol, mille alusel saaks luua Iisraeli kõrvale Palestiina riigi.

Kerry sõnul on siiski veel hulk tööd ees, et kokku leppida raamistikus, mis võimaldaks rahukõnelustel lõpliku staatuse leppeni jõuda.

«Ma olen kindel, et viimase kahe päeva jooksul peetud kõnelustel oleme teatud tüüpi probleemid sõnastanud ja isegi lahendanud ning pakkunud uusi võimalusi teiste tarvis,» ütles ta laupäeval pärast läbirääkimisi Palestiina liidri Mahmoud Abbasiga.

«Me ei ole veel lõpetanud, kuid me teeme edusamme,» sõnas Kerry. «Oleme hakanud sõnastama suurimaid takistusi, mis veel ületamist vajavad,» lisas ta.

Palestiina pealäbirääkija Saeb Erekat toonitas rahuleppe vajalikkust palestiinlastele.

«Läbikukkumise korral ei kaota keegi rohkem kui palestiinlased,» ütles ta ajakirjanikele Läänekaldal. «Me teeme kõik võimaliku, et tagada minister Kerry jõupingutuste edu.»

Kerry sõitis Läänekaldalt otse Jeruusalemma, et juba kolmandat korda kolme päeva jooksul pidada kõnelusi Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.

Ühtlasi teatas Kerry, et kavatseb külastada Saudi Araabiat, et kuningaga Iisraeli-Palestiina rahuläbirääkimiste kulgu arutada

«Homme sõidan ma Jordaaniasse kohtuma kuningas Abdullah II ja välisminister Nasser Judeh'ga ning sealt lendan ma Saudi Araabiasse, et rääkida (Saudi) kuninga Abdullah'ga sellest, kus me praegu oleme ja mida kavatseme teha lähipäevadel,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles