Hague: iseseisvumine jätaks Šotimaa ELi ukse taha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šotimaa esimene minister ja iseseisvuslaste liider Alex Salmond.
Šotimaa esimene minister ja iseseisvuslaste liider Alex Salmond. Foto: SCANPIX

Suurbritannia välisminister William Hague hoiatas reedel, et juhul, kui Šotimaa otsustab Ühendkuningriigist lahku lüüa, jääb ta ka Euroopa Liidu (EL) ukse taha ning kaotab oma mõjuvõimu maailmaareenil.

Lisaks võib Šotimaa olla sunnitud üle minema eurole ning ühinema ka Euroopa Liidu Schengeni ruumiga, ütles Hague Glasgow's Briti valitsuse Šotimaa rahvusvaheliste suhete iseseisvumisjärgset prognoosi tutvustades.

«Šotimaa lahkumine Ühendkuningriigist jätaks meid kõiki vaesemaks,» sõnas välisminister. «Šotimaa Ühendkuningriigi osaks jäämise eelised on välispoliitika valdkonnas sama ümberlükkamatud nagu meie riigi elu igas teiseski valdkonnas.»

«Väljaspool Ühendkuningriiki leiaks Šotimaa, et on üha enam võrgustuvas maailmas teistega vähem seotud, ei suuda maailmamajanduse üha tihenevas konkurentsis oma huve sama hästi edendada ega saa rahvusvaheliste suhete muutuval taustal tehtavaid otsuseid enam samavõrd hästi mõjutada.»

Hague hoiatas ka, et nii Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso kui ka ELi president Herman van Rompuy on viidanud, et Šotimaa peaks iseseisvumise järel ühendusega liitumist uuesti taotlema, ning «mitte keegi ei tea kindlalt, kui kaua iseseisval Šotimaal ELi liikmeks astumine aega võiks võtta».

Šoti iseseisvusreferendum leiab aset 18. septembril.

Jaanuarikuised arvamusküsitlused näitavad aga, et Šotimaa jätkab Ühendkuningriigi koosseisus tõenäoliselt ka pärast referendumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles