USA esitas narkomüügikülje Silk Road loojale süüdistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silk Roadi netileht
Silk Roadi netileht Foto: SCANPIX

Neli kuud pärast seda, kui USA föderaalne juurdlusbüroo (FBI) arreteeris illegaalse narkootikumimüügi netikülje Silk Road väidetava looja Ross Ulbrichti, esitati talle teisipäeval süüdistus, kirjutas Forbes.

Silk Roadi ehk Siiditee kaudu liikus ligi 20 protsenti USA netinarkootikumidest, külje käive oli 2,5-aastase tegutsemisaja jooksul 1,2 miljardit (883 miljonit) ja vahendustasu lõpuks kokku 420 miljonit dollarit (309 miljonit eurot), kirjutas Rolling Stone.

Tehingud toimuvad küljel bitcoin’ides, mis tagab kasutajate anonüümsuse. Sarnaselt Ebayga toimuvad tehingud usalduse põhimõttel, mis tähendab, et kliendid saavad kauba ja müüja kvaliteedi kohta jätta tagasisidet. Narkootikume saatsid müüjad näiteks DVD-karpides.

Kui küljel hakkas palju rahvast käima, hakkas Ulbricht võtma 10 protsenti esimeselt 50 dollarilt ja 1,5 protsenti üle 1000-dollarilistelt müügitehingutelt. Kui inimesed kaebasid, teatas ta: «Kui teile ei meeldi, minge minema.»

Pärast seda, kui veebiblogi Gawker küljest 2011. aastal kirjutas, tahtis New Yorgi senaator Chuck Schumer Silk Roadi sulgeda.

Külje viimane avalik sissekanne pärineb detsembrist ja uued administraatorid rõhutavad seal, kui tugeval positsioonil nad praegu on, arvestades, et kaks peamist konkurenti Black Market Reloaded ja Sheep Marketplace on tegevuse lõpetanud ja nende kliendid rahast ilma jäänud.

Küljelt tehtud fotodelt on näiteks näha, et kui 2011. aasta juunis oli külje valikus 343 pakkumist narkootikume, siis mullu aprillis juba 6625, nendest 1080 marihuaana, 829 'ecstasy' ja 828 psühhedeelsete uimastite kohta. Teiselt fotolt on näha, et üks müüja Belgiast müüs 5 grammi marihuaanat «Leckermann» 0,64 dollariga, oli valmis seda saatma kõikjale peale USA ja ostjad olid jätnud hinnanguid stiilis «Super kvaliteet!».

Samuti võis küljelt osta raamatuid.

Ulbrichti advokaadi sõnul teatab Ulbricht reedel, et ei ole külje asutaja.

Kuigi prokuröri sõnul tellis Ulbricht 730 000 dollari eest kuus palgamõrva, süüdistatakse Ulbrichti lõpuks ühe, kuid mitte ülejäänud viie palgamõrva tellimises, sest nende laipu ei ole leitud. Palgamõrva teenust sai osta ka küljelt – «Palgamõrvad üle kümnes riigis», oli seal üks kuulutus, kuigi külg on teatanud, et ei vahenda relvi.

Kui 29-aastane Ulbricht süüdi mõistetakse, ootab teda minimaalselt 30 aastat ja maksimaalselt eluaegne vangistus.

Bitcoini Charlie Shremi süüdistab prokurör Silk Roadi rahapesus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles