USA kavatseb määrata ametisse eriesindaja Arktikas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arktika jää all peituvad hiiglaslikud gaasi- ja naftavarud.
Arktika jää all peituvad hiiglaslikud gaasi- ja naftavarud. Foto: SCANPIX

USA teatas esmaspäeval kavatsusest määrata ametisse eriesindaja Arktikas.

Otsust teatavaks tehes juhtis välisminister John Kerry tähelepanu põhjapooluse piirkonnas asuvatele tohututele ressurssidele.

«Arktika on viimane globaalne piiriala ning piirkond, millel on tohutu ja kasvav geostrateegiline, majanduslik, klimaatiline, keskkonnaalane ja rahvusliku julgeoleku alane tähtsus Ühendriikide ja maailma jaoks,» sõnas USA välisminister.

Kerry sõnul lähevad Ühendriikidele Arktikaga seonduvad suured väljakutsed vägagi korda, sest need asuvad «Alaskale sedavõrd lähedal».

«President (Barack) Obama ja mina oleme pühendunud tähelepanu ja jõupingutuste suurendamisele, et pidada sammu võimaluste ja järelmitega, mida kiired muutused Arktikas pakuvad. Tegemist on väga haruldase juhtumiga, mille puhul langevad kokku pea kõik riiklikud prioriteedid ühes maailma kõige kiiremini muutuvas piirkonnas,» sõnas Kerry.

USA võtab järgmisel aastal üle eesistumise Arktika Nõukogus, kuhu kuuluvad veel Kanada, Taani, Soome, Island, Norra, Rootsi ja Venemaa. Neist kuute esindab nõukogus suursaadiku taseme diplomaat.

Arktika arvatakse sisaldavat üle 10 protsenti maakera avastamata naftavarudest ja 30 protsenti gaasivarudest, lisaks on seal hulgaliselt mitmesuguseid teisi maavarasid. Suurem osa teadaolevatest maardlatest jäävad riikide majandustsoonidesse, mis ulatuvad rannikust 200 meremiili kaugusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles