Spiegel: Saksamaa kavatseb tugevdada vastuluuret lääneriikide suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. 5 märts 2013.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. 5 märts 2013. Foto: SCANPIX

Saksamaa plaanib vastusammuna paljastustele USA ulatuslikust luuretegevusest laiendada riigi vastuluuretegevust liitlasriikide suhtes, kirjutas ajakiri Spiegel täna.

Ajakiri kirjutas, et Saksa valitsus kaalub oma agentide rakendamist Saksamaal tegutsevate teiste lääneriikide luureteenistustee ja riigis asuvate lääne saatkondade kontrollimiseks.

Siseluureteenistus (BfV) kavatseb koguda täpset informatsiooni diplomaatilist katet omavate spioonide ning diplomaatilistes esindustes kasutatava tehnilise aparatuuri kohta, mille abil luuratakse Saksa ametiisikute ja riigi kodanike järele, kirjutas Spiegel.

«See samm oleks täispööre kümnenditepikkusest praktikast, mille käigus jälgiti süstemaatiliselt Venemaa, Hiina ja Põhja-Korea suguste riikide tegevust, kuid lääneriike jälgiti harva,» kirjutas ajakiri.

Spiegeli teatel vajaks ümberkorraldus kantsler Angela Merkeli ning välis- ja siseministeeriumi toetust.

USA ja Saksamaa häid suhteid on varjutanud Ühendriikide julgeolekuameti (NSA) luureskandaal. Luureinfot lekitanud NSA endise analüütiku Edward Snowdeni materjalidest selgus, et USA luuras Saksamaa ja teiste liitlasriikide järele ning kuulas muu hulgas pealt kantsler Merkeli mobiiltelefoni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles