Euroopa konservatiivid valisid Junckeri EK presidendi kandidaadiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Foto: SCANPIX

Euroopa konservatiivid valisid reedel endise Luksemburgi peaministri Jean-Claude Junckeri oma kandidaadiks Euroopa Komisjoni presidendi kohale, käivitades sellega maikuiste Euroopa Parlamendi valimiste kampaania.

Juncker sai Dublinis peetud Euroopa Rahvapartei (EPP) kongressil häältega 382-245 kindla võidu Prantslasest eurovoliniku Michel Barnier' üle.

Sel aastal tuleb Euroopa Liidu liikmesriikidel esimest korda Euroopa Komisjoni presidenti valides arvestada 25. mail peetavate europarlamendivalimiste tulemustega.

Juncker (59) oli möödunud aastal parlamendivalimistel lüüasaamiseni 19 aastat Luksemburgi peaminister ja seega pikima ametiajaga Euroopa valitsusjuht.

Ta juhtis eurotsooni rahandusministreid finantskriisi rängimal ajal ja on föderaalse Euroopa kindel pooldaja.

EPP on EL-i suurim poliitiline organisatsioon, mis ühendab 74 erakonda 39 riigist, ja moodustab 273 liikmega ka europarlamendi suurima fraktsiooni.

Europarlamendi sotsialistid valisid eelmisel laupäeval oma kandidaadiks sakslase Martin Schulzi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles