Ivanov: Afganistani narkootikumid on globaalseks ohuks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moonipõld Afganistanis
Moonipõld Afganistanis Foto: SCANPIX

Venemaa kutsub üles nimetama narkootikumide tootmist Afganistanis globaalseks ohuks, rääkis asepeaminister Sergei Ivanov.

Afganistani narkootikumide tootmine ja nende illegaalne ringlus peab olema klassifitseeritud kui oht rahule ja julgeolekule, rääkis ta täna Singapuris aset leidval rahvusvahelisel konverentsil.

Ivanovi sõnul peab rahvusvaheline väekontingent Afganistanis alustama võitlust narkoistandustega ja heroiini tootmisega, vahendas Interfax.

Kogu rahvusvaheline üldsus ja eelkõige need, kes võtsid omale vastutuse toetada rahu ja stabiilsust Afganistanis, aga eriti just julgeolekut tagavad rahvusvahelised jõud, peavad võtma karmi kohustuse võidelda selle ohuga, rääkis Ivanov.

Vaatamata Afganistani valitsuse jõupingutustele ja rahvusvaheliste vägede kohalolekule kontrollivad mässulised endiselt suurt osa riigi territooriumist. Rahvusvaheline terroriorganisatsioon al-Qaeda jätkab samuti tegutsemist, rääkis Vene asepeaminister.

Ivanov rääkis, et kui kritiseeriti Nõukogude vägede kohalolekut Afganistanis, siis heroiini tootmine seal ei suurenenud. «Selgitus on väga lihtne – vaatamata sõjalisele vastasseisule pööras Afganistani valitsus Nõukogude Liidu aktiivsel toetusel tohutut tähelepanu afgaanide sotsiaalsetele ja majanduslikele vajadustele,» selgitas ta.

Venemaad teeb narkootikumide tootmise suurenemine Afganistanis murelikuks, kuna föderaalse narkovastase võitluse ameti andmetel on Venemaal mitu miljonit narkomaani. Enamus neist pruugivad heroiini, mis jõuab sinna Afganistanist läbi Kesk-Aasia riikide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles