Isegi Punane Rist on hädas oma Vene haru vallutustega Krimmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isegi oma algusaegadest poliitilist ja ideoloogilist neutraalsust rõhutanud Punane Rist on praegu tõsises hädas Krimmiga, sest ka organisatsiooni Vene haru on seal tegelenud vallutamisega.


Aprilli algusest on Ukraina Punase Risti harukontoreid Krimmis lihtsalt likvideeritud, võetud ära nende kinnisvara ja asutatud selle asemele Vene Punase Risti harukontoreid. Sellega on rikutud tervet rida liikumise rahvusvahelisi dokumente, kokkuleppeid ja põhimõtteid.

Esimest korda Punase Risti 150-aastase eksistentsi jooksul on üks liikumise haru haaranud enda kontrolli alla teise haru. Mitte ainult Ukraina Punase Risti esindus, vaid ka rahvusvahelised eksperdid on palunud keskkontorilt abi, sest nende hinnangul on rikub Vene Punane Rist Krimmis organisatsiooni rahvusvahelist hartat.

«On ametlik dokument, resolutsioon, millel seisab Vene Punase Risti Seltsi tempel, mis ütleb, et kõik Ukraina Punase Risti Seltsi harud Krimmis on viidud üle venelaste alla,» kirjeldas Ukraina Punase Risti Seltsi infoosakonna juht Viktor Štšerbatjuk. «Varad on üle võetud, kuid territoorium on seaduslikult Ukraina oma, meie peame edasi maksma palku, need on meie varad, inimesed ja tegevuspiirkond.»

«Sellise hädaohtliku olukorra ees seisab maailma kõige humaansema, kõige ausama ja kõige erapooletuma organisatsiooni ees,» nentis Štšerbatjuk.

Ebaselgus seab löögi alla ka kõik inimesed, keda Punane Rist Krimmis siiani aidanud on, sest nüüd on sealsed abiprogrammid seisma pandud.
 

Copy
Tagasi üles