Vene saatejuht tunnistas info võltsimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene võitleja Kramaotorskis.
Vene võitleja Kramaotorskis. Foto: SCANPIX

Vene riigitelevisioon püüdis täna ajada tehnilise vea süüks seda, et nad lasid eetrisse 2012. aastal Kaukaasias tapetud islamisti kujutavad kaadrid ja väitsid, et tegu on rahumeelse Ida- separatistiga, kelle Ukraina julgeolekujõud tapsid.


«Iga päev surevad rahumeelsed kodanikud,» jutustab kaadritagune hääl telekanali Rossija 1 saates klipi juurde, kus lebab hambuni relvastatud sõdurite vahel surnukeha. Hääl täpsustab, et sünge pilt filmiti venemeelsete ja Kiievi vägede kokkupõrke ajal Slovjanskis ning tapetu hukkasid Ukraina rahvuskaartlased.

Hiljem vene saatejuht Ernest Matskjavitšjus siiski tunnistas, et videol on hoopiski Põhja-Kaukaasia islamist, kelle vene väed 2012. aasta novembris toimunud operatsiooni käigus tapsid. Selgus, et saate toimetajad võtsid klipi internetist, Rossija 24 saatelõigust, kus näidati julgeolekuoperatsiooni Kabardino-Balkarias.

Ernest Matskjavitšjus on üks 300 ajakirjanikust, kes pälvis president Vladimir Putinilt hiljuti autasu Krimmi sündmuste objektiivse kajastuse eest.

«See võis olla arvutiviga või siis need noored nümfid, kes meil toimetajatena töötavad, võtsid midagi kusagilt valesti,» põhjendas Kiseljov.

Riigimeedia juhi Dmitri Kiseljovi sõnul ei olnud neil sugugi plaanis vaatajate sihilik petmine ja infomanipulatsioon, vaid lihtsalt juhtus inimlik eksitus. «See võis olla arvutiviga või siis need noored nümfid, kes meil toimetajatena töötavad, võtsid midagi kusagilt valesti,» põhjendas Kiseljov, kes ise on seoses tema tegevusega Krimmi anneksiooni kiitmisel juba lülitatud USAs sanktsioonide alla läinud inimeste nimekirja.

Rossija 1 ametlikult kommentaari ei andnud. Üks nende anonüümne töötaja teatas aga AFP-le, et video pandi sihilikult provokatsiooniks internetti.
 

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles