Hollandi raport: Malaisia reisilennuk purunes juba õhus tükkideks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelne separatist Malaisia lennuki rusude peal Ida-Ukrainas.
Venemeelne separatist Malaisia lennuki rusude peal Ida-Ukrainas. Foto: SCANPIX

Holland avalikustas täna Ida-Ukraina kohal alla tulistatud Malaisia reisilennuki uurimisraporti, kuid eksperdid seal kedagi süüdlasena välja ei too.

«Lennukit tabas palju kiiresti liikuvaid objekte,» seisab kauaoodatud raportis. Selle autorid lisavad, et Malaysia Airlines’i Boeing 777 purunes juba õhus tükkideks. «Malaysia Airlines’i Lend MH17 lagunes õhus ilmselt seetõttu, et selle konstruktsiooni kahjustasid paljuarvulised kõrge kiirusega lennanud objektid, mis tungisid väljast õhusõidukisse.»

Ekspertide hinnangul polnud lennukatastroofi puhul tõendeid, nagu oleks selle võinud põhjustada tehniline või inimlik viga. «Tõsiasi, et lennukit tabasid kiiresti liikuvad objektid selgitab, miks pardasalvestid lõpetasid järsult andmete registreerimise, samal ajal kui lennujuhid kaotasid MH17ga kontakti ja õhusõiduk kadus radariekraanilt,» seisis 34-leheküljelises raportis.

Lennuk oli 17. juulil teele Amsterdamist Kuala Lumpuri poole, kui õnnetus juhtus. Surma said kõik pardal viibinud 298 inimest. Neist 193 olid Hollandi kodanikud.

Hollandi lennundusuurijad kasutasid raporti koostamisel lennuki musta kasti salvestusi, lennujuhtimisandmeid, satelliitpilte ning kohapealseid jäädvustusi. Eksperdid ei külastanud ohutust silmas pidades Ida-Ukrainas asuvat õnnetuspaika.

Hollandi ekspertide raportit saab lugeda siit. Lõplik raport peaks ilmuma järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles