Igor Taro Ukraina päevik: 13.09

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Relvarahu Ukraina armee ja vene terroristide vahel on intensiivistunud. Viimastel päevadel on Putini vabatahtlikult kõvasti pingutanud Donetski ümbruses, kuigi oma eesmärke, nähtavasti, ei saavutanud - lennuväli endiselt ukrainlaste käes, samuti hoiavad ukrainlased mitmeid positsioone linna ümbruses.

Suurim hiljutine lahing toimus Panteleimonivka kandis, mis asub Donetskist kirdes Yasinuvata ja Yenakijeve-Horlivka vahel. Oluline ristmik, mille äravõtmine omal ajal halvas terroristide Donetski ja Horlivka vaheliste grupeeringute omavahelise logistika.

Nüüd on see rist muidugi venelaste käes, aga nende liikumisel Yasinuvata ja Donetski suunal selgus ühtäkki, et vahepeal on ukrainlaste positsioonid. Kuna relvarahu positsioonide hülgamist ette ei näe, siis tekkis seal üsna intensiivne vastasseis. 200 Putini vabatahtlikul oli supermarketist ostetud soomustehnikat ja nipet-näpet, kuid nende tormiline jalutuskäik pidi lõppema tulemusteta. Taandusid Panteleimonivka suunal tagasi.

Terroristid kaebavad, et neil pole lastud rahus liikuda ka Olenivkast lõuna poole Dokutšajevski piirkonda. See on 10-15 km kaugusel Volnovahhast, kust hetkel on korraldatud rongide ümbersõit Mariupolist Kiievisse ja mujale tsiviliseeritud maailma. Ma kaldun arvama, et säilmetega laibakottide arv Rostovi tuvastuspunktis peab ikka suur olema, et Volnovahha on venelastel siiani ära võtmata.

Ukraina piirile on nad viimastel andmetel koondanud 19 pataljoni suurust lahingüksust, pluss 60 lennukit, mille hulgas ka pommitajaid - kõik see kraam kõrgendatud valmisolekus.

Praegu on hakanud ilmuma mitmete Ilovaiski katla sündmuste osaliste jutustusi, mis annavad tunnistust, et vene dessantväelased lõid seal nina korralikult veriseks. Kuigi ka ukrainlaste kaotused on siiani lõplikult kokku löömata. Kirjutasin eelmises osas, et vene armeeüksusi on osaliselt Ukraina territooriumilt välja tõmmatud. Samas on sinna saadetud tehnikat, sealhulgas õhutõrjesüsteeme, aga neid Donetski kandis varem polnud.

Venelased kardavad terrorismivastase operatsiooni taaskäivitamist õhust. Ukraina piirile on nad viimastel andmetel koondanud 19 pataljoni suurust lahingüksust, pluss 60 lennukit, mille hulgas ka pommitajaid - kõik see kraam kõrgendatud valmisolekus. Normaalne riik ei hoia naabri piiril kümneid tuhandeid sõjardeid kõrgendatud valmisolekus, kui tal on rahumeelsed plaanid. Kuskilt pole ka näha, et Ukraina ohustaks Venemaa territooriumi. Seega käitub Venemaa hetkel provokatiivselt ja agressiivselt Ukraina suhtes. Lisame siia veel treeninglaagrid «vabatahtlikele», keda saadetakse hordide viisi võitlusse ukrainlaste vastu. Ning järjekordne «humanitaarkonvoi», mis käis äsja Luganskis. Miks mitte Donetskis? Tee on ju avatud. Rekkadel oli sedapuhku peale soola, vee ja tühjuse veel tehnikat – ilmselgelt mitmeotstarbelist.

Keegi ukraina vaatlejatest on ka märkinud, et venelastel olemas tiibraketikompleks Club-K, mis on maskeeritud tavaliseks merekonteineriks. Töökauguseks 300 km. Ma ei tea, millest selline osundus seoses uue humkonvoiga, aga OSCE tähelepaneku kinnitusel sisenes konvoi ilma igasuguse ukrainlaste poolse kontrolli ja loata üle piiri, nagu sõitnuks oma tagahoovi. OSCE muidugi midagi teha ei saanud, ainult nentida tõika.

Debaltseve piirkonda on taas terroristide mürskudega õnnistatud. Ei lasta ukrainlastel seal rahulikult olla. Ja Mariupoli lähistel olevat käimas aktiivne vastase luuretegevus, mis ei tähenda kunagi head. Donetski lennujaama peale on nad igapäevaselt kulutanud ilmselt ühe väikelinna eelarve maksumuses mürske ja rakette. Seal on totaalsed varemed järel ja ma ei kujuta täpselt ette, missugustes punkrites ukrainlased seal varjuvad ja kuidas kogu see kaitselahing seal välja näeb. Kõlab, nagu paras põrgu.

Ja veel üks oluline märkus, et Ukraina president Porošenko jättis ametisse suurema osa väejuhatusest, välja arvatud peastaabi juhi Muženko. Ja valmistas sellega suure pettumuse armeed ja vabatahtlikke toetavatele aktivistidele, kes peavad Ukraina kaitseministeeriumi ja armee juhtkonda vastutavaks Ilovaiski ja piiriäärsete sündmuste eest. Millegipärast ei tule inglisekeelsed kaarte viimase kahe päeva kohta, seetõttu läheme taas ukrainakeelsetele üle.

Copy
Tagasi üles