Transnistria tervitas kohtuotsust Kosovo kohta

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova lapsed soomukil mängimas.
Moldova lapsed soomukil mängimas. Foto: SCANPIX

Moldova separatistlikus piirkonnas Transnistrias võimul olevad jõud tervitasid ÜRO kohtu otsust, mille kohaselt ei rikkunud Kosovo 2008. aastal Serbiast eraldudes rahvusvahelist õigust, teatab raadio Vaba Euroopa veebileht.


Transnistria de facto välisministeerium tegi avalduse, milles nimetas Haagi kohtu otsust ajalooliseks ja eeskujuks teistele iseseisvusele pürgivatele piirkondadele. Lisaks esitati üleskutse nii ÜRO-le kui riikidele tunnistada Transnistria iseseisvust niipea kui võimalik, sest see piirkond on de facto riigina eksisteerinud juba 20 aastat.

Transnistria eraldus Moldovast lühikese ja verise sõjaga 1990ndate alguses. Selle ajendiks oli peaasjalikult venekeelse piirkonna liidrite hirm, et Moldova võib taasliituda Rumeeniaga.

Kosovo iseseisvust on tunnustanud 69 riiki. Nende seas pole ei Moldovat ega Rumeeniat. Kui esimese puhul võib mittetunnustamise tagamaad näha Transnistria küsimuses, siis teise puhul on rohkem ajendiks nende enda ungari vähemus Transilvaanias.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles