Fidel Castro saab täna 84-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro
Fidel Castro Foto: SCANPIX

Kuuba endisel juhil Fidel Alejandro Castro Ruzil täitub täna 84. eluaasta.

Asjatundjaid püüavad selgusele jõuda, millist rolli mängib Fidel Castro ta venna Raul Castro poolt juhitavas riigis, kirjutab mtv3.fi.

Fidel Castro sündis 13. augustil 1926. aastal Kuuba lõunaosas jõukas maaomaniku perekonnas. Castro sai hariduse jesuiidikoolides ja õppis õigusteadust Havanna ülikoolis, mille järel sai tuntuks vaeste klientide kaitsmisega.

Ta tuli Kuubas võimule 1959. aastal pärast tollase riigijuhi Fulgencio Batista kukutamist ja kodusõda. Fidel Castrost sai siis riigi peaminister ning ta vennast Raul Castrost relvajõudude ülem. Kuubal kehtestati suhkru, tubaka ja nikli tootmisel põhinev plaanimajandus.

1960. aastatel jõukate kuubalaste, ameeriklaste ja teiste välismaalaste vara riigistati. See tõi kaasa majandusembargo ja USA katse Kuuba täielikku isolatsiooni jätta. Abikäe pakkus siis Nõukogude Liit. Pärast NSV Liidu lagunemist sattus Kuuba veel suuremasse kriisi ning üha enam kuubalasi püüdis riigist põgeneda.

Hoolimata probleemidest sai Fidel Castrost  aastatega üks mõjukamaid riigijuhte. 2006. aastal  ta haigestus ning ta astus poliitilisest elust tagasi. 2008. aastal valis Kuuba Riiginõukogu uueks presidendiks Fidel Castro noorema venna Raúl Castro.

Sellel suvel on ta aga uuesti sõna võtnud, näiteks esitanud oma seisukohad Lähis-Ida olukorra kohta ning hoiatanud tuumasõja eest.

Fidel Castro roll tekitab aga poliitikavaatlejates hämmastust. Kinnitamata andmetel juhib Fidel Castro Kuubat «halli kardinalina».

Poliitik ei plaani oma 84. sünnipäeval suuri pidustusi.

«Meie jaoks on Fidel Castro revolutsiooni juht ja õnnitleme teda 84-aastaseks saamise puhul. Ta on pikka aega võidelnud haigustega, kuid kõik need seljatanud,» lausus kuubalane Jose Ruiz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles