Cheney: senati raport CIA ülekuulamismeetoditest on täielik jama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA endine asepresident Dick Cheney.
USA endine asepresident Dick Cheney. Foto: SCANPIX

USA endine asepresident Dick Cheney nimetas senati raportit eelmise presidendi George W. Bushi ajal Luure Keskagentuuri (CIA) kasutatud ülekuulamismeetoditest kohutavaks ja täielikuks jamaks.

Cheney oli aastatel 2001-2009 Bushi asepresident. Sel perioodil kasutas CIA tõhustatud ülekuulamis- ja kinnipidamismeetodite programmi.

«Tegime just seda, mida oli vaja teha nende tabamiseks, kes olid süüdi 11. septembri terrorirünnakutes, ja uute rünnakute ärahoidmiseks. Meid saatis edu mõlemas,» ütles Cheney uudistekanalile Fox News.

Senati luurekomitee demokraatidest liikmed avaldasid teisipäeval viis aastat kestnud uurimise järel raporti CIA ülekuulamis- ja kinnipidamismeetoditest, mida agentuur Bushi administratsiooni ajal kasutas. Avalikuks tehti raporti 480-leheküljeline kokkuvõte.

«Õhustatud ülekuulamis- ja kinnipidamismeetodite programm oli kaugelt jõhkram, kui agentuur tunnistas ja sellega ei saadud infot, mis oleks aidanud võimalikke ohte ära hoida, seisis raporti järeldustes. Raporti  kohaselt eksitas CIA programmi osas nii avalikkust kui ka poliitikakujundajaid.

Cheney lükkas raporti järeldused tagasi. «Raport on täielik jama.»

Uurimine oli läbinisti puudulik ja selle käigus ei vaevutud intervjueerima programmiga seotud võtmetähtsusega isikuid, sõnas ta.

Raportist selgus ka, et ehkki president Bush andis isiklikult loa programmi kasutamiseks, teavitati teda ülekuulamismeetodite üksikasjadest alles neli aastat pärast nende kasutuselevõttu, 2006. aasta aprillis.

Cheney eitas Bushi teadmatuses hoidmist, öeldes, et eelmine riigipea oli programmi lahutamatu osa ja pidi selle heaks kiitma.

Vastates küsimusele, kas Bush oli teadlik ülekuulamismeetodite üksikasjadest, jäi asepresident ebamäärasemaks, lausudes: «Me arutasime meetodeid. Me ei teinud jõupingutusi nende varjamiseks tema eest.»

Cheney andis mõista, et uurijad pidid kohtlema karmilt isikuid, nagu 11. septembri terrorirünnakute sepistaja Khalid Sheikh Mohammed.

«Mida pidanuksime tegema - suudlema teda mõlemale põsele ja ütlema: «Palun avalda meile kõik, mida sa tead? Loomulikult mitte,» sõnas ta.

Senati luurekomitee vabariiklastest liikmed boikoteerisid projekti algusest peale ning nimetasid seda teisipäeval poliitiliseks rünnakuks CIA vastu.

USA valitsus on julgeolekukaalutlustel raportit oluliselt toimetanud, ent dokument on sellest hoolimata CIA ülekuulamisprogrammi suhtes väga kriitiline.

CIA alustas terrorismis kahtlustatavate kinnipidamist pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid ning jätkas seda 2009. aastani, mil Barack Obama presidendiks saades selle lõpetas. Kinnipeetavaid kuulati üle välismaal asunud CIA salavanglates või Kuubal Guantánamo Bays asuvas vangilaagris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles