Igor Taro Ukraina päevik: 25.02

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina julgeolekuolukord 25.02.
Ukraina julgeolekuolukord 25.02. Foto: mediarnbro.org

Ida-Ukraina rindel oli suhteliselt vaikne ning üle pika aja ei saanud Ukraina üksustes surma ükski võitleja. Üksikuid tulekontakte siiski oli - kõige rohkem Širokino juures Mariupoli lähistel, aga ka Piski asulas Donetski lennujaama kõrval ning Popasnas.

Viimane ööpäev oli oluliselt rahulikum võrreldes eelmiste nädalatega. Debaltseve platsdarmil on vaikus, Ukraina väed võtsid kaitsepositsioonid sisse 15 km kaugusel Luganske joonel. Samal ajal jätkasid kasakad Popasna tulistamist.

Popasna annab Luganski oblasti suunalt väljapääsu M03 maanteele (Harkov-Rostov, mis Debaltsevest läbi läheb) Ukraina armee positsioonidest põhja pool. Ehk siis Popasnat peaksid ukrainlased hoidma, vastasel juhul tekib neil järjekordne kolmest suunast sissepiiratud platsdarm. Hetkel selleks eeldusi pole, kuna terroristidel napib jõude. Kõik paisati Debaltsevesse ja sealt läheb lahinguvõime taastamiseks ilmselt aega.

Piski asulale, mis on pikalt olnud pildilt väljas, üritas mingi venelaste üksus peale liikuda, aga ukrainlased sedapuhku enam vastutule avamisega ei viivita. 

Širokino kandis oli jätkuvalt tõsisemaid lahinguid eelneva ööpäeva jooksul. 3 - 4 tanki osavõtul. Venelased on kasutanud seal ümberkaudsetes külades miinipilduja ja suurtükituld. Küll mitte massiliselt, aga relvarahu see kindlasti pole. Ukraina ei kiirusta raskerelvastuse äraliigutamisega, kuna 48-tunnist vaikust pole saavutatud. OSCE ei kinnita ka venelaste väiteid raskerelvade äraliigutamisest - manööverdavad küll, aga pole veenev. Üle piiri tuleb Venemaalt samal ajal täiendus. Ma kirjutasin ka varem, et imestaksin, kui Ida-Ukrainas reaalselt raskerelvade lahkuviimiseni hetkel jõutakse.

Pigem ikka kumab see läbi, et märtsis-aprillis, kui mätas kuivemaks saab, hakkab olukord teravnema. Vaikseid päevi on olnud nii septembris, kui ka detsembris. Venelastel puudub ilmselt hetkel ressurss pealetungiks. Uusi üksusi Venemaalt ei raatsita massiliselt lahingusse paisata ja hoitakse pigem Ukraina heidutamiseks piiril. Käib aktiivne luure vene poolelt mehitamata lennumasinatega. Rahu ei saa saabuda enne, kui üks osapooltest oma tahtmise saavutab või minetab vastupanu võime. Seniks olukord kestab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles