Nelja riigi juhid soovivad OSCE-le Ida-Ukrainas suuremat rolli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSCE vaatleja Ida-Ukrainas Blagodatnes Ukraina sõjaväekonvoi juures.
OSCE vaatleja Ida-Ukrainas Blagodatnes Ukraina sõjaväekonvoi juures. Foto: SCANPIX

Venemaa, Saksamaa ja Prantsusmaa liidrid nõustusid eile õhtul Kiievi ettepanekuga paluda Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) abi vaherahuleppe jõustamisel, kirjutas Ukraina president Petro Porošenko oma kodulehel.

Porošenko, Vene president Vladimir Putin, Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa riigipea François Hollande tervitasid neljapoolses telefonivestluses vaherahu elluviimisel seni tehtud edusamme.

Liidrid rõhutasid, et konfliktipiirkonda on vaja kiiresti humanitaarabi saata, ütles Saksa valitsuse pressiesindaja Steffen Seibert.

«Osapooled olid ühte meelt pakilises vajaduses vahetada vange ja saata Rahvusvahelise Punase Risti kaudu humanitaarabi,» lausus Seibert.

«Kohe kui tingimused on täidetud, peab Minskis loodud töögrupp liikuma edasi järgmiste sammudega, nagu kohalike valimiste ettevalmistamine Donetski ja Luganski oblastis,» lisas ta.

Seiberti sõnul tervitasid neli liidrit vaherahu jõustamisel ja raskerelvastuse tagasitõmbamisel tehtud edusamme.

Riigijuhtide hinnangul peab OSCE roll raskerelvastuse äraviimise ja vaherahu järelevalves olema suurem. Nad saatsid OSCE-le palve avaldada Donbassi arengute kohta iga päev aruandeid.

Enne neljapoolset telefonivestlust kohtusid Genfis Vene välisminister Sergei Lavrov ja tema USA kolleeg John Kerry, kes mõlemad kinnitasid pärast kõnelusi, et Ukrainas on vaherahurikkumistest hoolimata näha positiivseid märke. Kerry avaldas lootust, et lähimate tundide, kuid mitte rohkem kui mõne päeva jooksul jõustub vaherahu täielikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles