Putin: Krimm annekteeriti sealse rahva kaitsmiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin televisioonis.
Venemaa president Vladimir Putin televisioonis. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin ütles esmaspäeval, et Venemaa okupeeris Krimmi vajaduse tõttu kaitsta sealset peamiselt etnilistest venelastest koosnevat elanikkonda pärast läänemeelsete rahvuslaste võimuletulekut Ukrainas.

Putin kujutas Vene sõjaväe tegevust Krimmis päästemissioonina, selgus Andrei Kondrašovi dokumentaalfilmi «Teekond kodumaale» («Путь на Родину») viimati avaldatud katkenditest, mille lasi eetrisse riiklik telekanal Rossija 1.

«Me pidime alustama tööd Krimmi tagastamiseks Venemaale, sest me ei saanud jätta seda territooriumi ja sealset rahvast saatuse hooleks, kaitsetuks rahvuslaste eest,» sõnas Vene riigipea.

Putin väidab dokumentaalfilmis, et tema esimene samm oli anda korraldus arvamusküsitluseks, saamaks teada Krimmi elanikkonna kavatsused. Sellest selgust, et 75 protsenti pooldas ühinemist Venemaaga, sõnas ta.

Otsus territoorium annekteerida langetati hiljem vastuseks võimupöördele Kiievis, sõnas president.

«Mulle sai ilmsiks, et kui meil õnnestub jõuda lähedale selle saavutamisele (Krimmi taasühendamise - BNS), suureneb nende isikute arv tunduvalt, kes pooldaksid selle ajaloolise sündmuse asetleidmist.»

Putini sõnul ei olnud lõppeesmärk Krimmi hõivamine või annekteerimine. «Lõppeesmärk oli anda rahvale võimalus avaldada arvamust selle kohta, kuidas tahetakse edasi elada. Me käitusime nõnda, nagu olime kohustatud.»

Laupäeval avaldatud filmi esimestes katketes kirjeldas Putin seda, kuidas ta andis käsu Krimm annekteerida. Samuti kirjeldas ta, kuidas Vene väed olid valmis võitlema Ukraina tagandatud presidendi Viktor Janukovõtši päästmiseks.

«Ma kutsusin Kremlisse meie eriteenistuste ja kaitseministeeriumi juhid ning tegin neile ülesandeks päästa Ukraina presidendi elu, ta oleks lihtsalt hävitatud,» väidab Putin filmis.

«Seal olid üles seatud suurekaliibrilised kuulipildujad, et mitte pikalt jutustada. Me valmistusime teda välja tooma otse Donetskist, maismaad mööda ning meritsi ja õhutsi. See oli 22-23 vahel õhtul ja me lõpetasime kella seitsme paiku hommikul,» ütles Putin.

«Ja laiali minnes ütlesin ma kõigile kolleegidele: «Me oleme sunnitud alustama tööd Krimmi tagasitoomiseks Venemaa koosseisu»,» seletas riigipea.

«Jagasin kindlad ülesanded: ütlesin, mida ja kuidas tuleb teha. Samas rõhutasin otsekohe, et me teeme seda vaid juhul, kui Krimmis elav rahvas seda soovib,» lausus Vene president.

Venemaa okupeeris Krimmi pärast Janukovõtši tagandamist 2014. aasta veebruari lõpus. Krimm annekteeriti märtsi keskpaigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles