Cameron loob fondi Ida-Euroopa demokraatia toetamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameroni jaoks draama alles algab.
David Cameroni jaoks draama alles algab. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron loob fondi, mis aitab Ukrainal ja teistel Ida-Euroopa riikidel vastu seista Venemaa survele, teatas täna meedia.

Telekanali Sky News andmetel on Good Governance (hea valitsemistava) fondi suuruseks 20 miljonit naela (27,66 miljonit eurot) ja seda raha kasutatakse demokraatlike institutsioonide tugevdamiseks.

Briti ametiisikute andmeil kasutas Kreml korruptsiooni ja nõrka valitsemist ära Ukraina destabiliseerimiseks. Loodav fond toetab reforme ja on märgiks Ühendkuningriigi otsustavusest Vene presidendi Vladimir Putini agressioonile vastu seista.

Agentuur Bloomberg tähendas, et fond baseerub külma sõja aegsel programmil, mille töötas välja omaaegne peaminister Margaret Thatcher.

Thatcher asutas 1989. aastal fondi, mille kaudu toetati Nõukogude Liidu mõjusfääris olnud riikide, nagu Tšehhoslovakkia, Ungari ja Poola, majanduslikku ja poliitilist arengut, kirjutas agentuur.

Portaali EurActiv sõnul tervitaks Ühendkuningriik sarnaste fondide loomist ka teistes riikides, kuid Good Governance Fund on puhtalt Briti algatus. Allikate andmeil võivad Põhjamaad olla valmis oma versiooni loomiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles