Jatsenjuk: ukrainlased peavad NATO-ga liitumise otsustama referendumil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusminstri asetäitjal oli konflikt peaminister Arseni Jatsenjukiga.
Majandusminstri asetäitjal oli konflikt peaminister Arseni Jatsenjukiga. Foto: SCANPIX

Ukraina võib saada NATO liikmeks vaid vajalike reformide läbiviimise korral ning juhul, kui rahvas alliansiga ühinemise referendumil heaks kiidab, ütles peaminister Arseni Jatsenjuk kolmapäeval.

«Paari aasta eest ei olnud see meil sihikul. Minu poliitiline positsioon on nüüd selline, et see on meie radaril,» ütles Jatsenjuk Kiievis kolmandal noorte julgeolekufoorumil kõneledes, vihjates NATO liikmesusele.

Peaministri sõnul peavad ukrainlased reformide läbiviimise järel otsustama Ukraina NATO-liikmesuse üle. «Kui rahvas seda toetab, saab allianss juurde liikme, kes kaitseb vabadust ja demokraatiat agressiooni eest.»

Venemaa on kulutanud kaitsele miljardeid dollareid enam kui aastakümne jooksul, tõdes peaminister. «Kaotasime Krimmi ning Vene sõdurid ja tankid on Ukraina territooriumil. Oleme kaotanud Venemaa ja selle liidrite imperialistlike ambitsioonide tõttu üle 6000 inimelu, sest Ukraina ei saanud NATO 2008. aasta Bukaresti tippkohtumisel alliansilt MAP-i (liikmesuse tegevuskava),» ütles Jatsenjuk.

«Teine põhjus on see, et maailma reaktsioon Venemaa Gruusia-vastasele rünnakule 2008. aastal oli ebapiisav,» lausus valitsusjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles