Soome kaitseministri sõnul ei pea Venemaa survele järele andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseminister Carl Haglund.
Soome kaitseminister Carl Haglund. Foto: SCANPIX

Soome kaitseminister Carl Haglundi sõnul ei saa mingisugusel välisvõimudel määratleda Põhjamaade kaitsekoostööd ja Venemaa survestamiskampaaniale ei pea järele andma, edastas eile põhjanaabrite rahvusringhääling YLE.

«Küsitluste kohaselt soovib rohkem kui 90 protsenti rahvast lisada Põhjamaade koostööd. Me ei pea alistuma Venemaa survestamisoperatsioonile ega soostuma sellega, et välisvõimud määratlevad Põhjamaade koostöö iseloomu,» kirjutas Haglund rahvusringhäälingule saadetud elektronkirjas.

Venemaa välisministeerium teatas varem päeval, et Soome ja Rootsi lähenemine NATO-le valmistab Moskvale erilist muret. Vene välisametkond avaldas teate seoses Norra ajalehes Aftenposten reedel ilmunud artikliga. Artiklis käsitleti Soome, Rootsi, Norra ja Taani kaitseministri ning Islandi välisministri kirjutist, mille kohaselt on Põhjamaad Venemaa agressiivse tegevuse tõttu leppinud kokku kaitsekoostöö tihendamises ning koostöö süvendamises ka Baltimaadega.

Haglund märkis, et Põhjamaade kaitsekoostööd on tõhustatud juba aastaid.

«Soome oli Põhja-Euroopa Kaitsekoostöö Organisatsiooni (NORDEFCO) eesistuja, kui juba 2013. aastal valmis põhjamaise kaitsekoostöö tulevikuvisioon, mille põhjal nüüd koostööd tõhustatakse ja konkretiseeritakse. See järjepidev areng algas juba ammu Ukraina sõda. Koostööd on aastaid tihendatud Põhjamaade omade vajaduste kohaselt eesmärgiga lisada regioonis stabiilsust,» ütles kaitseminister.

Haglundi arvates näitas möödunud aasta, et usutava kaitsevõime ülalpidamine on oluline ja Põhjamaade ühtehoidmine tarvilik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles