EL kutsub Vahemere õnnetuse asjus kokku ministrite kohtumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abi ootavad migrandid Lampedusa haiglas.
Abi ootavad migrandid Lampedusa haiglas. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit teatas täna, et kutsub Vahemerel kuni 700 inimese elu nõudnud laevaõnnetuse asjus lähemal ajal kokku välis- ja siseministrite kohtumise.

«Kuna meie naabruses on lähedal ja kaugel sõda ja kriisid, püüavad inimesed jätkuvalt Euroopa rannikult turvapaika leida. Ja kuni lähte- ja transiidiriigid ei astu samme nende meeleheitlike reiside ärahoidmiseks, seavad inimesed ikka ja jälle oma elu ohtu,» ütles Euroopa Komisjon avalduses.

Prantsuse president François Hollande kutsus täna Euroopa Liidu sise- ja välisministreid kokku tulema ja arutama olukorda, mis tingis 700 migrandi uppumise Vahemerel.

Hollande ütles, et Liibüa ranniku lähedal aset leidnud õnnetus võib osutuda viimaste aastate rängimaks katastroofiks Vahemerel.

Ta kutsus tõhustama mere- ja õhuseiret taoliste juhtumite vältimiseks.

Itaalia juhitav merepäästeoperatsioon Mare Nostrum lõppes möödunud aastal. Sealjuures arvasid mõned ELi liikmesriigid, et operatsioon julgustas vaid enam inimesi ohtlikku teed pidi üle mere Euroopasse tulema. Nüüd on ELil uus, piiratum piirikontrolli operatsioon Triton, mida peetakse aga eelkäijaga võrreldes liiga võimetuks.

Mare Nostrumi kuueelarve oli 9,5 miljonit eurot ning selle raames oli kaetud praktiliselt kogu Vahemeri. Tritoni eelarve on aga vai 2,9 miljonit eurot ning selle tegevusalaks on vaid Malta ja Itaalia mereterritoorium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles