Mogherini: Suurbritannia jääb Euroopa Liitu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federica Mogherini.
Federica Mogherini. Foto: SCANPIX

Suurbritannia jääb Euroopa Liitu, ennustas ühenduse kõrge välispoliitikaametnik päev enne valimisi, mille võitmise korral on peaminister David Cameron lubanud referendumit ELi liikmesuse küsimuses.

«Ma ei usu, et Euroopa Liidus tuleb kannapööre ja aastaid kestnud laienemise järel hakkab ta tükke kaotama,» ütles ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini Pekingi ülikoolis esinedes.

Kahepäevasel Hiina-visiidil viibiva Mogherini sõnul näeb ta ELi tulevikku «maailma suurvõimuna».

Ta tunnistas, et neljapäevased Suurbritannia valimised on «kõige prognoosimatud, mida me suudame ette kujutada», aga sellegipoolest jääb riik suurima tõenäosusega ELi liikmeks.

«Ühendkuningriigi liikmesus jääb,» ütles Mogherini.

«Ma saan aru, et selles võib näha jõulist avaldust, aga ma olen veendunud, et Euroopa Liidu liikmeks jäämine on Ühendkuningriigi rahvuslikes huvides ja Euroopa huvides on Ühendkuningriik Euroopa Liidu täisliikmena hoida.»

Suurbritannia valimistel ei võida arvamusküsitluste põhjal ükski erakond parlamendienamust ning valitsuse moodustamine tõotab tulla pikk ja vaevaline.

Cameroni konservatiivid, kes praegu moodustavad valitsuskoalitsiooni liberaaldemokraatidega, on lubanud tooride võidu korral 2017. aastal rahvahääletust ELi liikmesuse üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles