Süüdistus: Egiptuse võimud õhutavad seksuaalvägivalda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Rahvusvaheline Inimõiguste Föderatsioon heidab värskelt loodud raportis Egiptuse julgeolekujõududele ette, et nood on loonud laiaulatusliku süsteemi, mille abil kasutada kinnipeetavate ja teisitimõtlejate kallal seksuaalvägivalda.

Raport väidab, et võimud ei säästa avaliku korra hoidmise ettekäändel ei mehi, naisi ega lapsi. Süütuse testid ja vägistamine olevat Egiptuse vanglates tavapärane praktika – eriti sageli langevad ohvriteks üliõpilastest meeleavaldajad, inimõigusaktivistid ja homoseksuaalid.

Õiguslased märgivad ära, et seksuaalvägivald kasvas hüppeliselt pärast tunamullust riigipööret, mil kukutatud Moslemi Vennaskonna presidendi Mohamed Morsi asemel tuli võimule sõjaväelaste toetatud Abdul Fattah al-Sisi. Kriitikute sõnul on jõustruktuurid moodustanud uurimise takistamiseks ringkaitse ja väga harvad on juhud, kui ohvrite kaebused kuhugi jõuavad.

Autorite sõnul pole neil küll tõendeid, et korraldused vägivallaks tuleksid otse kõige kõrgemalt, kuid võimude ükskõikne suhtumine annab alust oletamaks, et tegu on teadliku poliitilise strateegiaga.

Egiptuse siseministeerium keeldus kommentaaridest kuni põhjalikuma tutvumiseni raportiga. President al-Sisi on varem küll teatanud, et seksuaalne vägivald on «vastuvõetamatu käitumisnorm» ja kutsunud ühiskonda üles «taastama moraalseid väärtusi». 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles