Venemaa jahib nüüd «grammatikanatse»

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Grammatikanatsid

Venemaa agarus kõigi natsisümboolikat meenutavaga seostuvate isikute ülekuulamisel ja natsisümbolite ärakeelamisel on jõudnud uuele tasemele – nüüd on ette võetud niinimetatud grammatikanatsid. 

«Grammatikanatsiks» nimetatakse internetikogukondades inimesi, kes parandavad äärmise põhjalikkusega kirjavigu ja ekslikku grammatikat. Venemaal on aga juba kahel korral algatatud ametlik uurimine, et välja selgitada seos «grammatikanatside» ja natsipropaganda vahel, kirjutab Moscow Times.

Eile kutsuti Venemaa lõunaosas Rostovi oblastis ülekuulamisele haridusprojektiga Тотальный диктант (totaalne etteütlus) seotud Aleksei Pavlovski. Pavlovski juhib ühtlasi firmat nimega Bonus Media.

«Kõigepealt küsisid nad mult etteütluse kohta, siis minu teiste kodanikualgatuste kohta ja seejärel uurisid viisakalt, mida ma tean Grammatikanatsidest ja kas nad rahastavad minu tegevust,» kirjutas Pavlovski sotsiaalvõrgustikus Facebook. Doni äärse Rostovi prokuratuur nõudis näha Bonus Media partnerlepingut haridusprojektiga.

Pavlovski sõnul näidati talle ka «grammatikanatside» lehekülge Vene suhtlusvõrgustikus Vkontakte ja küsiti, kas ta on sellega seotud.

Keele puhtust hindavad «grammatikanatsid» ei ole aga sugugi formaalne ühing ega toeta kedagi, ehkki Vene suhtlusvõrgustikus Vkontakte on tõepoolest olemas ka sellenimeline grupp. Tegemist on populaarse internetimeemi ja selle edasiarendustega. «Grammatikanatside» leheküljel võrgustikus VKontakte, kirjutatakse, et seistakse vene keele puhtuse eest, ent samas tuuakse välja, et teretulnud on huumor ja eneseiroonia.

Тотальный диктант – etteütlus, mis toimub igal aastal aprillikuus – on tuntud eriti keeruliste ülesannete poolest ning need on kokku pannud riigi juhtivad lingvistid. Ilma ühegi veata on etteütluse kirja panna suutnud vaid mõned üksikud inimesed, ehkki näiteks ainuüksi sel aastal oli üritusel ligi 100 000 osalejat 52 riigist.

Pavlovski sõnul näitasid süüdistajad talle erinevaid pilte mitmesuguste internetist leitud logodega, mille on kujundanud niinimetatud grammatikanatsid. Mitmel neist võis näha haakristilaadseks stiliseeritud G-tähte ja hüüdlauset «Grammatik Macht Frei» - mäng Auschwitzi koonduslaagri värava kohal seisva loosungiga «Arbeit Macht Frei».

Pavlovski sõnul uuriti talt, kuidas ta neisse piltidesse suhtub. Mehe sõnul uuriti ka, mida ta arvab inimestest, kes teevad grammatikavigu.

«Grammatikanatsi» logo kasutamise eest sai sel aastal karistuse – rahatrahvi – üks populaarne Siberi blogija Maria Burdukovskaja. Ta mõisteti süüdi natsiideoloogia propageerimises ja ta pidi maksma selle eest 1000 rubla (17,40 eurot).

Burdukovskaja kinnitas, et kasutas logo vaid selleks, et toetada Vene keele korrektset kasutamist, kirjutas portaal Baikal-Daily.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles