Soini: Moskva musta nimekirja ei tasu üledramatiseerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome värske välis- ja Euroopa asjade minister Timo Soini.
Soome värske välis- ja Euroopa asjade minister Timo Soini. Foto: SCANPIX

Venemaa koostatud must nimekiri Euroopa Liidu poliitikutest on seotud tulevaste sanktsioonidekõnelustega, ütles Soome uus välisminister Timo Soini täna uudisteagentuurile STT. Soini sõnul on Venemaa nimekiri vastusamm ELi samalaadsele nimekirjale, ka lisas ta, et sellist sammu oli Moskva poolt oodata ning seda ei peaks üledramatiseerima.

Soini ütles, et musta nimekirja küsimust Venemaaga arutama ei hakata. Euroopa Liidu välisministrid ei ole mustast nimekirjast rääkinud ning erakorralist kohtumist ei ole vaja kokku kutsuda.

Moskva koostatud nimekirjas on 89 ELi poliitikut ja julgeolekuametnikku, teiste seas soomlasest europarlamendi saadik Heidi Hautala. Nimekirja kantud isikuid Venemaale ei lubata.

«Hautala on kommenteerinud asja targalt ja vaoshoitult ning ma ei hakka tema eest põhjusi arvama. Ministeerium võttis eile temaga ühendust,» ütles Soini.

Hautala ütles eile, et nimekirjas on isikud, kes on kõige jõulisemalt tegutsenud Venemaa Ukraina sõja vastu. Ta arvas, et Moskva eesmärk on nõrgendada Euroopa Liitu sanktsioonide otsustamisel.

ELi liikmesriigid otsustavad peatselt Venemaa-vastaste sanktsioonide edasise saatuse üle.

Soini ütles, et sanktsioonid sõltuvad olukorrast ja arengutest Ukrainas.

«Positiivne on see, et relvarahu on enamalt jaolt püsinud. Ma ei taha olla pessimist, kuid sellegipoolest on olukorra suhtes raske olla väga optimistlik,» sõnas Soome välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles