Islamiriigi vastumeetmed: mobiilid välja, info ainult suust suhu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Ameerika eriväelaste 16. mail sooritatud rünnakus Islamiriigi ehk ISIS kõrge ametniku vastu Iraagis langes nende kätte hulgaliselt materjale, mis paljastavad terrorirühma põhjalikud abinõud koalitsioonivägede luure vastu.

Liikmete sülearvutitest kuni seitsme terabaidi mahus konfiskeeritud andmed näitavad muuhulgas, mismoodi kaitsevad pühasõdalaste juhid end õhurünnakute eest. Kui rühmitise liider Abu Bakr al-Baghdadi kohtub «pealinnas» Raqqas omale alluvate emiiridega, siis sõidutavad viimased kohake selleks spetsiaalselt määratud usaldusväärsed autojuhid. Nende ülesandeks on korjata kokku ka kõigi kohalviibijate mobiiltelefonid ja elektroonilised seadmed – et Ameerika luure ei saaks signaalide kaudu nende asukohta tuvastada.

Samamoodi kasutatakse ära islamistidest pealike arvukaid naisi – tähtis info liigub nende kaudu suust suhu kuni soovitud sihtmärgini; jällegi katses vältida elektroonilisi kanaleid.

Failid näitasid ka, mismoodi kasutab grupp ära naftamüügist tulevad tulusid. Ligi pool sellest läheb rühmitise üldeelarvesse. Üks veerand kulub selleks, et naftatööstust käigus hoida ja viimane veerand tööliste palkadeks. Kui viimaseid peeti varem ISISe heaks tööle sunnitud kohalikeks, siis nüüd on selgunud, et nad on ametlikud Islamiriigi palgalised töötajad – asjaolu, mis muudab nad koalitsioonivägede sõnul ka legitiimseteks sihtmärkideks.

«Iga päevaga muutub meie pilt ISISe kohta selgemaks: kui keeruline, ülemaailmne ja võrkudeks jaotunud ta on,» kommenteeris anonüümne Ameerika välisministeeriumi ametnik saavutusi.

Ühtlasi on koalitsiooniväed õppinud, kuidas sõjasaagiks langenud arvuteist ja dokumentidest neile vajalikku infot kiiresti välja sõeluda. 16. mai rünnaku käigus kogutud andmete põhjal koordineeriti ja viidi juba kaks nädalat hiljem täide reid järgmise sihtmärgi, mõjuka ISISe leitnandi Abu Hamidi vastu.

Kuigi ameeriklased on veendunud, et mees hukkus, pole rühmitis seda veel kinnitanud. «Oleme dokumentide ärakasutamises väga osavaks muutunud,» sõnas terrorismivastane ametnik Matthew Levitt. «Kui nad on juba arvuti kätte saanud ja kammivad faile läbi, läheb see edasi väga kiiresti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles