USA endine asevälisminister: Putin on ohuks läänele, aga ka Venemaale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina naine möödunud nädalal mürsutabamuse saanud maja ees riigi idaosas Horlivkas.
Ukraina naine möödunud nädalal mürsutabamuse saanud maja ees riigi idaosas Horlivkas. Foto: SCANPIX

USA endine asevälisminister Strobe Talbott ütles eile ajalehele Helsingin Sanomat antud usutluses muu hulgas, et Ühendriikidel on kaks keskset välis- ja julgeolekupoliitika väljakutset, millest üks on sunniitide äärmusrühmitus Islamiriik (IS) ja teine Venemaa presidendi Vladimir Putini aetav poliitika.

USA ja selle NATO liitlased tahavad tõsta hinda, mida Venemaa peab maksma tegevuse eest Ukrainas ja Krimmis, ütles Talbott, kes osales Soome presidendi Sauli Niinistö korraldatud rahvusvaheliste ekspertide ja poliitikakujundajate kohtumisel Kultaranta residentsis.

See, et USA kavatseb tuua Balti riikidesse ja Ida-Euroopa NATO riikidesse sõjaväelasi ja raskerelvastust pole mitte suunamuutus, vaid pigem sündmuste arengutele reageerimine, märkis Talbott.

«Loomulikult on küsimus ka solidaarsuse näitamises Ida-Euroopale,» ütles endine asevälisminister.

Venemaa tegevusel Ukrainas on tõsised tagajärjed ja Talbotti sõnul seda Moskvale vaja ka näidata.

Kuigi Soome ei ole NATO riik, siis on see Talbotti hinnangul võtnud arvesse Ukraina kriisi ja selle levimise ohjeldamise. Talbotti arvates on see möödapääsmatu, sest Põhja-Euroopa pole julgeolekuohtudele kättesaamatu.

Ukraina kriisi lahendamine on USA probleemide loetelus kõrgel kohal.

Strobe Talbott. Foto: Scanpix
Strobe Talbott. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

«Ühendriikidel on nüüd kaks keskset välis- ja julgeolekupoliitika väljakutset. Esimene neist on Islamiriik ja selle põhjustatud kaos. Teine on see poliitika, mida viib läbi Venemaa president Vladimir Putin,» jätkas endine asevälisminister.

Putin on ohuks läänele, aga ka Venemaale, lisas Talbott. Putin ehitab rahvustunde põhjal ühe etnose ja ühe keele Venemaad, mis võõrandab mittevenelasi võimustruktuurist. Sellised arengud on Talbotti hinnangul hirmutavad ja ohtlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles