Prantsuse kaitseministri sõnul on Belmokhtar tõenäoliselt surnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mokhtar Belmokhtar.
Mokhtar Belmokhtar. Foto: SCANPIX

Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian peab väga tõenäoliseks kurikuulsa ühesilmse terroristi Mokhtar Belmokhtari hukkumist USA õhurünnakus.

USA korraldas pühapäeval Liibüa idaosas õhulöögi, mille sihtmärgiks oli Belmokhtar. Washington ei ole terroristi hukkumist kinnitanud.

Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse teatel sai Belmokhtar õhulöögis surma.

Ühendriikide kaitseministeeriumi teatel viisid õhurünnaku läbi kaks hävitajat F-15 Strike Eagle, kasutades 230-kiloseid pomme. Tegemist on esimese USA õhurünnakuga Liibüas pärast 2011. aastal lõppenud kodusõda.

«Me ei ole selles kindlad. USA sõjavägi korraldas rünnaku paigale, kus ta pidanuks olema. Ma ei saa tema surma kinnitada. See on vägagi tõenäoline, ent endiselt mitte kindel,» lausus Le Drian Prantsuse uudistekanalile BFMTV antud usutluses.

Belmokhtar on Põhja-Aafrika pühasõdalaste rühmituse Al-Murabitoun liider ning Islami Magribi Al-Qaeda (AQIM) üks endisi liidreid. Ta oli 2013. aasta Alžeeria gaasitehase rünnaku väidetav planeerija. Rünnakus sai surma 38 peamiselt lääne päritolu pantvangi.

Samuti on Belmokhtar võtnud vastutuse kaksikenesetapuplahvatuse eest Nigeris 2013. aasta mais, milles hukkus 20 inimest.

Al-Murabitoun lükkas neljapäeval tehtud avalduses väited Belmokhtari hukkumisest ümber.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles