Moskvas jäeti hüvasti endise peaministri Primakoviga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patriarh Kirill Jevgeni Primakovi sarga juures.
Patriarh Kirill Jevgeni Primakovi sarga juures. Foto: AP/Scanpix

Venemaa jättis täna hüvasti 85 aasta vanuselt surnud endise peaministri Jevgeni Primakoviga.

Primakovi sargaga sai avalikkus hüvasti jätta Moskva Ametiühingute hoones.

Talle käis austust avaldamas ka president Vladimir Putin. «Ta oli vähimagi kahtluseta meie riigi suur kodanik,» ütles Putin «Tal oli välismaal vaieldamatu autoriteet. Ta oli alati paljude inimeste tähelepanu keskmes. Inimesed rääkisid temaga, küsisid talt nõu, kõrvutasid temaga märkmeid. Minu puhul oli see samuti nii.»

Vladimir Putin Primakovi lese Irinaga.
Vladimir Putin Primakovi lese Irinaga. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Hüvastijätutseremoonial osalesid teiste seas ka peaminister Dmitri Medvedev ja USA suursaadik Venemaal John Tefft. Samuti Nõuikogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov.

Matuseliste seas oli ka Mihhail Gorbatšov.
Matuseliste seas oli ka Mihhail Gorbatšov. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Tseremoonia järel viidi Primakovi sark 16. sajandist pärinevasse Novodevitšje kloostrisse, kus Vene õigeusukiriku pea patriarh Kirill viis läbi matusetalituse. Primakov maetakse kloostri kalmistule.

Primakov oli aastatel 1996-1998 Vene välisminister ning 1998-1999 peaminister. Aastail 1991-1996 juhtis ta Vene välisluureteenistust (SVR). Aastani 1999 oli ta Vene riikliku julgeolekunõukogu liige.

Primakovil olid laialdased kogemused ja teadmised Lähis-Idast, kus ta töötas Nõukogude ajal päevalehe Pravda korrespondendina. Nii Nõukogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov kui ka Putin kasutasid teda Vene erisaadikuna, üritades ära hoida aastatel 1990-1991 Lahesõja ning 2003. aastal Iraagi sõja puhkemist.

1999. aastal üritas ekspeaminister ebaõnnestunult ära hoida NATO õhurünnakuid Jugoslaaviale. Primakov kirjutas end diplomaatia ajalukku 1999. märtsis, mil ta andis teel Ühendriikidesse NATO pommitamiskampaania algusest teada saades käsu lennuk Atlandi ookeani kohal ümber pöörata ja Venemaale naasta.

Primakov nimetas NATO õhusõda Jugoslaavia vastu tohutuks ajalooliseks veaks. Paljud peavad Primakovi otsust keset lendu visiit tühistada ja Moskvasse naasta Vene välispoliitikas pöördeliseks momendiks.

Sellal süüdistati teda ainuisikuliselt Venemaa läänega vastasseisu rajale asetamises.

Henry Kissinger ja Jevgeni Primakov 2012. aastal Peterburis majandusfoorumil.
Henry Kissinger ja Jevgeni Primakov 2012. aastal Peterburis majandusfoorumil. Foto: DMITRY LOVETSKY/AP

1999. aastal nähti temas president Boriss Jeltsini võimaliku järeltulijat. Primakov vallandati kaks kuud pärast kurikuulsat lennukiintsidenti, kui Jeltsin hakkas kartma tema võimalikku liitu Moskva linnapea Juri Lužkoviga.

Seejärel sai temast Jeltsini poliitiline vastane. Primakov juhtis aastatel 2000-2001 riigiduumas Isamaa/Kogu Venemaa fraktsiooni. Aastatel 2001-2011 juhtis ta Vene tööstus- ja kaubanduskoda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles