Video Ateenast: punaliplased hõivasid linna peaväljaku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Enne pühapäevast rahvareferendumit, mille tulemusest sõltub suure tõenäosusega Kreeka eurotsooni jäämise saatus, kubiseb riigi pealinn erinevatest meeleavaldustest, marssidest ja ülesastumistest. Neljapäeva õhtul oli taas järg kommunistide käes, kes parlamendihoone ees Syntagma väljakul lippe lehvitasid ja Euroopast sõltumatut tulevikku nõudsid. 

Foto- ja videoreporter Eero Vabamägi sattus sündmust jäädvustades vaidlusesse ka ühe marsil osalenud noore neiuga. 

«Ta tuli ligi ja küsis, kas ma ei tahaks tema parteile raha annetada? No ei tahtnud,» jutustab Vabamägi. «Seejärel hakkas ta mulle kommunismi hüvedest rääkima: kuidas Nõukogude Liidus tehti küll mõned vead, aga ideed on üllad. Mõtlesin kõigi küüditatute peale, aga vaidlema ei viitsinud hakata.»

Naine selgitanud vastu: keegi peab ju kommunismiehitusega alustama, miks mitte siis esimesena Kreeka. «Alles siis hakkavat kommunism korralikult tööle, väitis piiga,» räägib Vabamägi. Raha püha ürituse nimel ta siiski ei annetanud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles